субота, 20 јула

Завршена жетва пшенице у Топлици, приноси око 4 тоне по хектару

У Топличком округу, на подручју Прокупља, Куршумлије, Блаца и Житорађе, завршена је овогодишња жетва пшенице, а према процени пољопривредних стручњака приноси су на нивоу вишегодишњег просека, односно, око 4 тоне по хектару.

Како наглашавају, током овогодишње жетве пољопривредници нису имали значајнијих проблема, временске прилике су им ишле на руку па је жетва у Топлици протекла без застоја, а комбајнери су наплаћивали између 15.000 и 20.000 динара по хектару, у зависности да ли се везује слама или не.

Ова година дала је задовољавајуће резултате, што значи да ће бити довољно пшенице и јечма за потребе становништва на подручју топличког краја. Пшеница је засејана на површини од 4.500 хектара, јечам на око 900 хектара, док су остале културе засејане на мањим површинама. На парцелама где су примењиване све агротехничке и заштитне мере, квалитет зрна пшенице је бољи – кажу у Пољопривредо-саветодавној стручној служби у Прокупљу.

Препорука је да, након жетве, пољопривредници одмах заору стрништа и обаве ђубрење са азотом, уз апел ратарима да не пале жетвене остатке како би се спречили пожари и сачувао квалитет земљишта.

Извор јужневести.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.