четвртак, 18 априла

Светске и нишке премијере на Филмским сусретима у Нишу

На 57. Фестивалу глумачких остварења играног филма Филмски сусрети, који ће бити одржани на Летњој позорници у Нишу од 20. до 26. августа, публика може погледати светске премијере остварења „Комедија на три спрата“ и „Вучје бобице“, а као и нишке премијере филмова „Хероји радничке класе“, „Страхиња Бановић“, „Гејм“, „Усековање“ и „Хероји“. Комплети улазница по цени од 2.500 динара од петка, 12. августа у продаји.

Свечано отварање Филмских сусрета, јединог фестивала посвећеног глумачкој професији, биће у суботу, 20. августа у 20:30 када ће Славку Штимцу бити додељена награда за животно дело „Павле Вуисић“.

Након церемоније, публика на Летњој позорници ће моћи да погледа филм Радивоја Андрића „Лето када сам научила да летим“ и нишку премијеру остварења „Хероји радничке класе“ редитеља Милоша Пушића.

У недељу, 21. августа на програму су филмови „Вучије бобице“ Сретена Јовановића, који ће имати светску премијеру и „Није лоше бити човек“ Душана Ковачевића. Између ова два филма публика ће се присетити уметника који су нас напустили у претходних годину дана.

Трећег фестивалског дана први филм је „Било једном у Србији“ Петра Ристовског, а онда следи остварење Срђана Драгојевића „Небеса“.

У уторак, 23. августа биће приказани филм Душана Милића „Мрак“ и „Златни дечко“ Огњена Јанковића. У среду су на програму филмови са тематиком из живота миграната „Страхиња Бановић“ Стефана Арсенијевића и „Гејм“ Ане Лазаревић.

Још једна светска премијера ће бити у Нишу – у четвртак, 25. августа биће филм Сандре Митровић „Комедија на три спрата“, а потом и нишка премијера „Усековања“ Синише Цветића.

У петак, 26. августа је проглашење добитника награда и свечано затварање фестивала, а биће приказани и гостујући филмови „Олга“ Владимира Ђорђевића, „Минитсра, Бан, Перикле – Тиса Милосављевић“ Горана Станковића, као и дугометражни документарни филм Владимира Ристића „То је Тома“.

Поред програма на Летњој позорници, у биоскопу Цинеплеџџ у уторак, 23. августа од 18 сати биће приказан филм „Хероји“, а дан касније остварење „Келти“ Милице Томовић.

Жири, који ће одлучити о наградама међу којима су најважније Гран-при Наиса, „Цар Константин“ и „Царица Тедора“, чине председница Бранкица Зорић-Васовић, као и чланови Петар Божовић и Душан Премовић.

Комплети улазница, по цени од 2.500 динара, у продаји су од петка, 12. августа, у Књижари НКЦ-а и Књижари „Индиго“. На дан пројекција, кажу организатори, продаваће се појединачне улазнице, по цени од 500 динара.

Уметничка директорка фестивала је Љиљана Благојевић, а нови председник Удружења филмских глумаца Србије Растко Јанковић је нови члан Савета фестивала. Директор фестивала је Срђан Савић, директор Нишког културног центра, а селекциону комисију чине уметничка директорка Љиљана Благојевић, Дејан Дабић и Огњен Ракчевић.

Извор јужневести.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.