петак, 19 априла

Вежите појас и на задњем седишту и децу ставите у безбедно седиште – МУП појачава контролу

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, у периоду од данас до краја недеље спровешће акцију појачане контроле саобраћаја која ће бити усмерена на коришћење сигурносног појаса и начина превожења деце у возилима.

Акција ће се спровести у 30 европских држава које су чланице организације ROADPOL (Мрежа саобраћајних полиција Европе), саопштио је МУП.

Појачана контрола коришћења сигурносног појаса и на предњим и на задњим седиштима

Саобраћајна полиција ће предузимати мере према свим лицима која за време вожње у моторним возилима не буду користила сигурносне појасеве на начин који је предвидео произвођач возила, како на предњим, тако и на задњим седиштима, као и према свим возачима који децу буду превозили на непрописан начин.

МУП наводи да у току прошле године 67 погинулих возача и 40 погинулих путника у путничким возилима нису користили сигурносни појас у тренутку саобраћајне незгоде, док ниједно од три детета која су погинула у својству путника у возилу није превожено на законом прописан начин.

Такође, статистика показује да је 2,8 пута већа вероватноћа да ће дете задобити тешке телесне повреде ако се у возилу превози ван безбедносног седишта или подметача.

Резултати најновијих истраживања које је спровела Агенција за безбедност саобраћаја указују да је проценат коришћења појаса на предњим седиштима у Републици Србији 84,5 одсто, а на задњим седиштима свега 19,6 одсто.

Према истим истраживањима, на законом прописан начин децу у возилима превози 57,9 одсто возача.

Истовремено са спровођењем акције појачане контроле саобраћаја, Агенција за безбедност саобраћаја и Министарство унутрашњих послова спровешће и превентивну кампању, која ће имати за циљ да укаже на значај коришћења сигурносног појаса и дечијих седишта, односно на последице некоришћења поменутих заштитних система.

 

Извор РТС

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.