петак, 19 априла

Електрицитет на рукама – зашто нас пецка струја кад додирнемо ствари

Ових дана многи се жале да их шта год да додирну пецне струја. Пецка кад додирнемо кваку, кад се рукујемо са неким, док се облачимо, скидамо одећу, а фризура тешко остаје онаква какву смо наместили. За ову појаву постоји веома једноставно објашњење.

Електрицитет на рукама – зашто нас пецка струја кад додирнемо ствари

Реч је о статичком електрицитету који је израженији зими због сувог ваздуха, објашњава за јутарњи програм Радио Београда 1 Александра Гочанин, доцент на Физичком факултету.

„На прелазу између зиме и пролећа било је суво време и тај суви ваздух био је заслужан за то што нас је пецкало све што смо додирнули. Влажан ваздух је добар проводник, односно, наелектрисање се кроз влажан ваздух лакше креће него кроз сув. Овде говоримо о статичком електрицитету. Он се накупља на нашој кожи и жели да се ослободи кроз различите проводнике. Настаје због неравнотеже електрона међу материјалима који се додирују и манифестује се тако што осетимо благо пецкање у контакту са металним предметима, електричним уређајима или људима“, каже Александра Гочанин.

Појашњава да на ниво наелектрисања, а самим ти и учесталост пецкања, утичу и материјали које користимо свакодневно, као и одећа коју носимо.

„Што више носимо природне материјале на пример памук или лан, то смо више заштићени од статичког електрицитета. Материјали попут вуне, полиестера или најлона су добри изолатори и лако сакупљају наелектрисање на својој површини и не могу да га ослободе. Трењем се такође повећава наелектрисање. У свим овим ситуацијама можемо да осетимо благо пецкање у додиру са другим предметима. Може чак и вода да вас пецне, јер је пуна каменца и различитих соли“, наводи доценткиња.

Статички електрицитет, популарно пецкање, може да буде веома непријатан. Ако замислимо да први благи удар добијемо ујутру док се пресвлачимо, потом на послу пецкају различите радне површине, сусрет са пријатељима почне са – Ајјј… пецнула си ме, до облачења пиџаме. Ипак, ова врста наелектрисања није опасна.

„То јесу напони који се чине великим када се појаве варнице, крећу се између две хиљаде и четири хиљаде волти, али су струје које ми осећамо јако мале. Пошто се преносе само по површинском слоју наше коже, не могу да буду опасне по наше здравље“, појашњава Александра Гочанин.

Овај „проблем“ може релативно лако да се реши. Најбоље би било да из гардеробе избацимо одећу од синтетичких материјала. Овлаживачи за ваздух, у ово време, такође су добро решење. Ако је влажност ваздуха између 40 и 50 процената у просторији, пецкања неће бити.

Такође, требало би да се позабавимо и својом кожом. Хидратантне креме смањиће свакако ниво статичког наелектрисања и одмах ће нас мање пецкати све око нас.

Kао деца учили смо практично о наелектрисању. Kада протрљамо лењир о косу, он ће привлачити папириће, ако то учинимо с надуваним балоном моћи ћемо да га „залепимо“ за зид.

Ако вам фризура ових дана није онаква какву желите, замените чешаљ или четку за косу. Уместо оног са пластичним зупцима и четака са синтетичким влакнима, узмите дрвени чешаљ.

 

Извор РТС

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.