четвртак, 18 априла

ВАЖНО ЗА ВОЗАЧЕ: Замена зимских гума смањује ризик од саобраћајних удеса

ЗАМЕНА зимских гума летњим није обавезна, али се саветује возачима да то учине јер се на тај начин смањује ризик од саобраћајних незгода у градским условима, рекао је Милан Тешић, заменик директора Агенције за безбедност саобраћаја.

ВАЖНО ЗА ВОЗАЧЕ: Замена зимских гума смањује ризик од саобраћајних удеса

Тешић подсећа да важећи закони у нашој земљи прописују да су зимске гуме на аутомобилима биле обавезне до 1. априла.

– Када је топлије време, зимски пнеуматици се много брже троше и због тога сви возачи који их користе у летњем периоду неће уштедети новац уколико их не замене летњим – рекао је Тешић.

Летњи пнеуматици најбоље перформансе дају на температурама изнад 7 степени, а зимски испод, па, како каже, уколико возачи не замене пнеуматике, потрошиће их и неће моћи да их користе у наредној сезони.

– Зимски пнеуматици не могу да обезбеде најбоље перформансе када је у питању дужина зауставног пута и проточност воде између гуме и коловоза у летњим условима – објаснио је директор Агенције за безбедност саобраћаја.

Тешић је додао да су летње гуме направљене тако да обезбеђују много бољу проточност воде, што доприноси краћем зауставном путу и тада се мање догађају саобраћајне незгоде, посебно у градским условима.

 

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.