субота, 20 јула

Уловљена највећа слатководна риба на свету – џинвоска ража

Највец́а забележена слатководна риба на свету, џиновска ража, ухвац́ена је у реци Меконг у Камбоџи, саопштили су данас научници из те земље југоисточне Азије и САД.Риба ухвац́ена 13. јуна, имала је скоро четири метра од главе до репа и тежила је нешто мање од 300 килограма, наводи се у саопштењу заједничког камбоџанско-америчког савеза.

Претходни рекорд за слатководну рибу био је џиновски меконшки сом од 293 килограма откривен на Тајланду 2005. године, саопштила је група.

Ражу је уловио локални рибар јужно од Стунг Тренга у североисточној Камбоџи. Рибар је упозорио оближњи тим научника из пројекта Чуда Меконга (Њондерс оф тхе Меконг). Научници су стигли у року од неколико сати након што су добили вести и били су запањени оним што су видели, изјавио је лидер тима научника Чуда Меконга Зеб Хоган.

„Да, када видите рибу ове величине, посебно у слаткој води, тешко је схватити, па мислим да је цео наш тим био запањен“, рекао је Хоган. Слатководне рибе се дефинишу као оне које цео свој живот проводе у слаткој води, за разлику од џиновских морских врста као што су плавоперајна туна и марлин, или рибе које мигрирају између слатке и слане воде.

„Чињеница да риба и даље може да буде овако велика је знак наде за реку Меконг“ саопштио је Хоган и упозорио на еколошке проблеме са којима се река суочива. Река Меконг протиче кроз Кину, Мјанмар, Лаос, Тајланд, Камбоџу и Вијетнам. Дом је за неколико врста џиновских слатководних риба, али притисци на животну средину расту. Научници се посебно плаше да би велики програм изградње брана последњих година могао озбиљно да поремети мрестилишта.

„Глобално су велике рибе угрожене. Оне су врсте високе вредности. Потребно им је много времена да сазревају. Дакле, ако се пецају пре него што сазреју, немају прилику да се размноже“, рекао је Хоган. Он је додао да је око 70 одсто џиновских слатководних риба на глобалном нивоу угрожено изумирањем, као и свим врстама Меконга. Тим који је пожурио на локацију убацио је уређај за праћење близу репа моц́не рибе који ц́е слати информације током наредне годину, пружајуц́и податке о понашању џиновске раже у Камбоџи.

„Џиновска ража је врло слабо схвац́ена риба. Њено име, чак и научно име, променило се неколико пута у последњих 20 година. Не знамо пуно о њеној животној историји, екологије и миграционе обрасце“, рекао је Хоган. Истраживачи кажу да је то четврта џиновска ража пријављена у истој области у последња два месеца, а све су биле женке. Они мисле да би ово могло бити жариште врсте. Локално становништво дало је ражи надимак „Борами“ или „пун месец“ због њеног округлог облика и зато што је месец био на хоризонту када је ослобођена 14. јуна.

Извор нова.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.