субота, 20 јула

Опасност до које долази када аутомобил предуго стоји на сунцу

Летња врућина може да учини много ствари, а између осталог може да утиче и на гуме вашег возила. Најгора ствар која може да се догоди јесте да високе температуре изазову пуцање гума. Ипак, овај сценарио се лако може избећи.
Врућина може да има огроман утицај на гуме аутомобила. Што су температуре више притисак ваздуха у гумама расте, а превисок притисак може да узрокује пуцање пнеуматика.

Осим пуцања гуме, превисок притисак у њима може да узрокује претерано и неправилно трошење газећег слоја, што последично утиче на кочење. Три су ствари у игри када топлота узрокује повећавање притиска: врући молекули, трење и сама гума, пише Н1.

Врући молекули – Сви материјали направљени су од атома и молекула. Када се молекули загреју, почињу да интензивно вибрирају, а те вибрације узрокују ширење. Будући да се у ваздуху налазе молекули, лако је разумети зашто се гуме пуњене ваздухом шире на летњим врућинама.

Трење – Док се возите, гуме су у контакту са асфлатом и то ствара поприличну количину трења. Трење пак ствара топлоту која чини ваше гуме још топлијим током лета.

Гума – Молекули гуме повезане су у дуге, уврнуте ланце (полимери). Када полимери вибрирају, они се скупљају, а не шире. Аутомобилске гуме такође имају тачку пуцања. Замислите обичан балон – ако упумпавате много ваздуха у њега, он ће на крају пући. Иста ствар се може догодити с гумама када су много вруће, пише Ацеабле.

Шта може помоћи да се током лета гуме мање греју
Мерач притиска у гумама ће вам рећи да ли је због врућине превисок притисак у пнеуматицима. Такође, припазите да гуме увек буду исправно напумпане.

Замените истрошене гуме и немојте возити на зимским током лета. Летње су направљене од тврђе смесе у односу на зимске, па се мање деформишу и греју по врућем асфалту.

Обратите пажњу и на ограничења брзине, немојте возити пребрзо јер што спорије идете, мање ће бити трења и грејања пнеуматика.

Припазите и на тежину терета који превозите јер ако сте га прекорачили, а гуме су истрошене и спољне температуре су високе, такође ризикујете оштећење и могуће пуцање гума.

Извор вестионлине.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.