петак, 19 априла

РУСИЈА УПУТИЛА ОШТРЕ ПРЕТЊЕ ОВИМ ЗЕМЉАМА: Ако уђете у НАТО биће великих војних и политичких последица! РЕБАЛАНСИРАЋЕМО СИТУАЦИЈУ

Портпарол Кремља прошле недеље рекао да ц́е Русија морати да „ребалансира ситуацију“ сопственим мерама у случају да ове две земље уђу у НАТО.

Русија је упозорила Шведску и Финску да њихов потенцијални улазак у НАТО, коме су обе земље све ближе од почетка руске инвазије на Украјину, нец́е допринети стабилности Европе.

Портпарол Владимира Путина Дмитриј Песков рекао је данас новинарима да „НАТО остаје алијанса фокусирана на конфронтацију“, преноси ББЦ њуз. Истовремено, званичници америчке одбране рекли су да је руска инвазија на Украјину „огромна стратешка грешка“ која ц́е највероватније довести до повец́ања чланства у НАТО-у.

Шта кажу Американци?

Амерички званичници очекују да би више скандинавских земаља могло да се пријави за придруживање НАТО-у, можда чак и у јуну ове године. Верује се да Вашингтон подржава такав потез којим би се НАТО повец́ао на 32 земље чланице. Званичници америчког Стејт департмента саопштили су прошле недеље да су почели разговори између лидера НАТО-а и министара спољних послова Хелсинкија и Стокхолма.

Пре покретања инвазије на Украјину, Русија је захтевала да НАТО пристане да заустави свако даље ширење. Али рат је довео до слања више НАТО трупа на источне границе алијансе и драстичног повец́ања подршке чланству у НАТО-у у Шведској и Финској.

Граница Финске са Русијом дуга је чак 1340 километара и разумљиво је да је у тој земљи громогласно ођекнула руска инвазија на Украјину.

Русија прети „војним и политичким последицама“

Москва је јасно ставила до знања да се противи сваком потенцијалном ширењу НАТО-а. Песков је рекао да „НАТО није савез који обезбеђује мир и стабилност, а даље ширење не би донело додатну безбедност европском континенту“.

Песков је прошле недеље рекао да ц́е Русија морати да „ребалансира ситуацију“ сопственим мерама у случају да Шведска и Финска уђу у НАТО.

У фебруару је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова упозорила на „војне и политичке последице“ у случају да Шведска и Финска уђу у НАТО.

Упркос руским претњама, обе земље су повец́але трошкове одбране и предложиле да желе да се придруже НАТО-у. Челници финске војске саопштили су данас у Хелсинкију да планирају да потроше додатних 14 милиона евра на куповину дронова за војне потребе.

Шведски званичници рекли су прошлог месеца да ц́е ове године повец́ати војни буџет за још 317 милиона евра.

 

Извор Мондо.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.