четвртак, 18 априла

Како трговати ценом акција светских компанија из свог дома?

Највеће светске компаније објављују своје резултате пословања крајем сваког квартала, четири пута годишње, а резултати имају одлучујући утицај на кретање вредности акција.

Кад инвеститор разматра финансијске извештаје компанија, обично узима у обзир три фактора. То су: зарада по акцији (енг. еарнингс пер схаре, илити скраћено ЕПС), остварени приходи и прогнозе аналитичара.

КапиталРС, за све који су заинтересовани да науче како да тргују ценом акција путем интернета (такозвани финансијски уговор за разлику, енгл. ЦФД) или једноставно желе да прошире своје знање, припремио је бесплатни водич “Како трговати ценом акција”. Водич је прилагођен свим нивоима знања.

Није толико важно разумети како се до зараде по акцији, прихода и прогноза аналитичара долази, нити знати друге појединости и како се обрачунавају. Кључна ствар је упоредити (званично) објављене резултате са очекивањима аналитичара. Ако су зарада по акцији или приходи нижи од очекивања аналитичара, акција компаније која је објавила пословне резултате вероватно ће изгубити на вредности. С друге стране, резултати бољи од очекиваних могу да подстакну раст цене акције.

Прогнозе аналитичара о будућем кретању цене су такође од великог значаја. Прогноза се односи на пословни циљ који компанија жели да постигне и сугерише у којој мери ће бити успешна у будућности. Самим тим, ако нека компанија објави неочекивано високу зараду по акцији и приход, али јој је прогноза песимистична, цена њене акције ће ипак имати тенденцију да опадне.

 

Извор Курир.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.