петак, 19 априла

Разноврстан програм на Данима банице

Туристичка организација Беле Паланке организује Гастро-туристичку манифестацију „Дани банице 2022“ у периоду од 12. до 14. августа 2022. године у Белој Паланци у амбијенту парка „Врело“, са жељом да на овај начин да свој допринос очувању традиције овог краја и старих кулинарских рецепата наших бака који су се вековима преносили с колена на колено, али и да понуди бројним посетиоцима добру забаву.

Свечано отварање манифестације је у петак 12. августа у централном делу парка “Врело“ од 20.30 сати, а након отварања ће од 21.00 сат бити одржан концерт Тропико бенда.

Такмичарски део Дана банице је у суботу 13. августа, очекујемо рекордне бројеве и учесника и посетилаца. У оквиру такмичарског дела биће додељене награде за три најбоље банице у четири категорије:

– Традиционална слана баница,

– Традиционална слатка баница,

– Интегрална баница,

– Креативна баница и

– Награда за најбоље аранжиран сто.

Стручни жири ће чинити представници Асоцијације шефова кухиња Србије. Промотер манифестације је Ненад Гладић – Лепи Брка.

Истовремено са манифестацијом Дани банице организује се и 12. Сајам старих и уметничких заната у организацији Народне библиотеке “Вук Караџић“ и окупља занатлије и чуваре традиције из целе Србије и иностранства.

Слободан Митровић, председник Удружења “Мирис завичаја”, истакао је да је број посетилаца и учесника већ прешао границу када ово удружење може да буде организатор.

“Када се достигла масовна посећеност што се тиче учесника и посетилаца, удружење више није имало могућност да организује тај сајам, па су успешно и надоградили “Дане Банице”, док Сајам старих и уметничких заната организује Народна библиотек “Вук Караџић”. До сада имамо 60 пријављених кандидата за сајам старих и уметничких заната. У оквиру сајма представиће се занатлије у готово свакој техници старог заната, и циљ сајма и јесте да очувамо сјај културног наслеђа, представимо и афирмишемо занатлије у свакој од техника старих заната. Самим тим, они имају могућност размене искустава и да продају своје производе и побољшају свој кућни буџет.”

Међу учесницима биће и гостију из Бугарске и Црне Горе.

“Програм ће бити скоро исти као и претходни година. Биће неких новина јер увек гледамо да уведемо нешто ново. Могу да кажем да смо затворили пријаве и да ћемо имати 250 учесника у такмичењу у припремању банице. Они се такмиче у четири категорије. Имамо такмичаре из Србије, Бугарске и Црне Горе. Надам се да ће све протећи како треба. За ових 16 година смо прошли без икакавих инцидената”, рекао је Милош Лилић, директор Турстичке организације Беле Паланке.

Бојан Величковић, саветник председника Општине Бела Паланка, говорио је о Вркином врту, најмлађем сегменту манифестације.

“Најмлађи смо и најмањи сегмент Дана банице. Вркин врт је заживео од 2018. године. Могу да кажем да смо најзанимљивији, освојили смо срца наших посетилаца, и највише фотографија које се начине током манифестације су испред штандова Вркиног врта, јер се налазимо на најживописнијем месту, а то је наша стара воденица, а с друге стране имамо јако живописне и лепо уређене штандове. Вркин врт је настао као тенденција локалне самоуправе да промовише врку као тренд Беле Паланке, који је са баницом практично најпрепознатљивији као гастро-специјалитет на нашим просторима. Вртка је аутохтона сорта паприке настала на просторима белопаланачке котлине и она поседује веома специфичан и хармоничан однос између укуса и мириса.”

Ове године по први пут ће бити организовано такмичење у изради банице за представнике медијских кућа, а награда ће бити додељена као и остале у недељу 14. августа.

Поред такмичарског дела биће приређен и ревијални део који је посвећен деци. Радионица за израду баница, „Дечија олимпијада у изради банице“ и радионица „Цртање на брашну“ за најмлађе. Посетиоци ће имати прилику да пробају специјалитете овог краја: јела од белопаланачке паприке „вртке“, белмуж, извиђачки пасуљ, ловачку мућкалицу, голубарску мућкалицу, рибарски котлић, планинарски котлић итд.

Све три вечери одржавања манифестација биће праћена културно уметничким програмом.

У суботу 13. августа од 21.00 сат биће одржан концерт Радише Трајковића – Ђанија, док ће у недељу 14. августа након затварања манифестације од 22.00 сата наступити Дејан Петровић и БИГ БЕНД.

Извор градскипортал018.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.