недеља, 14 априла

Радници Фијата имају још два дана да се изјасне за рад у иностранству

Радна група за решавање статуса запослених у Фијату, која се данас састала у Крагујевцу, ништа конретно није договорила, а следећи сусрет су заказали за среду, до када траје изјашнајвање радника за одлазак на рад у иностранство.

Зоран Миљковић, из Синдиката Фијат пластике, каже да већ од 20.јуна Стелантис ће онима који се не определе моћи да уручи отказе. Послодавац је за око хиљаду радника понудио двогодишњи рад у једној од четири фабрике у иностранству , 500 планира да задржи,  док 500 радника сматра за технолошки вишак и за њих је определио минималне законом прописане отпремнине увећање за 20 одсто, што је око 2.200 евра за десет година стажа. Радници се са тим не слажу и траже око хиљаду евра по години стажа.

Миљковић каже да је менаџмент Фијата, радницима тек данас дао прецизније информације у вези са условима рада у иностранству и да су им остала само два дана да донесу одлуку. Колико је радника заинтересовано да ради у Словачкој, Пољској, Немачкој или Италији зна само послодавац, који је на почетку пријављивања саопштио да се 100 радника добровољно пријавило. Миљковић каже да је мало радника заинтересовано, али ће се тек у четвртак ујутро знати тачна бројка.

  Запослени су тражили да им се омогући да раде три месеца у некој од иностаних фабрика, а потом проведу месец дана код куће, али је Стелантис био изричит да на рад оду на две године, уз могућност да дођу кућама на летњи и зимски одмор и на још једно краће одсуство у току године с плаћеним трошковима путовања. Онима који се одлуче за Словачку или Пољску следује бонус пре одласка од 11 хиљада, а повратку шест хиљада евра и гарантован посао у крагујевцу после две године. Плата у Словачкој је 800, а у Пољској 850 евра. Њихове породице имаће здравствено осигурање у Крагујевцу.

Миљковић најављује масовне протесте већ од петка, уколико до краја недеље не добију задовољавајуће отпремнине. Питање висина отпремнина и даље остаје отворено, а данас је каже разговарано ко све може да буде изузет из социјалног програма. Од отказа би требало да буду заштићени инвалиди, труднице и породиље, као и мајке деце до пет година. Синдиклаци и радници који учествују у прегпврима се залажу да у ту групу уђу инвалиди прве и нулте категорије, родитељи деце са посебним потребама, парови у процесу вантелесне оплодње и брачни парови који раде у Фијату.

За раднике који не прихвате да раде у иностранству и не желе да узму отпремнине начелно је договорено да уз минималац сачекају запослење у другим фирмама удаљеним највише 50 километара од Крагујевца. Они ће бити на евиденцији Националне службе за запошљавање највише две године уз уверавања надлежних да има могућности да се запосле и у много краћем року, од неколико месеци. Док су на евиденцији НЗС примаће надокнаду од 47.000 динара месечно од чега ће сами плаћати доприносе и за две године неће моћи да се запосле у Фијату када почне производња електричних аутомобила.

У саставу радне групе су представници синдиката Фијатових радника, кабинета премијерке Србије, Развојне агенције Србије и министарстава рада и привреде.

Извор политика.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.