субота, 20 јула

Без пасоша у Турску само за оне који путују авионом

Туристима који су уплатили аранжмане и у ову земљу иду аутобусом, возом или аутомобилом, пасош је ипак неопходан због преласка бугарске границе

Вест да је Влада Србије потврдила одлуку којом је омогућено грађанима Србије и Турске да државне границе обе земље прелазе са важећом биометријском личном картом посебно је обрадовала запослене у туризму. Сви они који су до сада имали било какав проблем, на пример да им је истекао пасош, да нису у могућности да га на време замене, моћи ће једноставно да путују са личном картом. Ова одлука се односи на авио-аранжмане, јер за путовање аутобусом ипак грађани морају да поседују пасош пошто прелазе границу са Бугарском.

У Националној асоцијацији туристичких агенција „Јута” наводе да је ово изузетно важан психолошки ефекат на путнике и да одлука стиже у правом тренутку – на почетку туристичке сезоне.

– Годишње из Србије у Турску отпутује око 200.000 наших грађана, од чега једна трећина иде ван сезоне. У ову земљу се путује из Србије током целе године и из тог разлога је оваква одлука врло важна. Путници би требало да имају у виду да се граница ка Турској може прећи искључиво са биометријском личном картом – каже Александар Сеничић, директор „Јуте”. Објашњава да се оваква одлука показала врло позитивно и у случају Албаније па је много туриста одлучило да баш тамо проведе свој одмор.

За Турску током сезоне авионима отпутује око 40.000 путника и ово ће њима бити олакшавајућа околност. Сеничић напомиње да ће оваква одлука бити вишеструко корисна, али да се може очекивати и већи број туриста из Турске који ће због увођења ових услова искористити прилику да посете Србију. У туристичкој агенцији „Фибула” наводе да већина путника још није чула ову вест и да ће се прави ефекти тек видети, али да је одлука владе сигурно корисна.

Мана Хамзић, директорка ове агенције каже за наш лист да има и грађана који немају пасоше, те да ће ово многе растеретити додатних трошкова, јер границу могу да пређу само са личном картом. Додаје да то није само погодност током летње сезоне, него генерално, јер наши грађани путују целе године, најчешће у Истанбул.

Влада Србије је, да подсетимо, донела закључак о утврђивању основе за закључивање протокола број један између наше земље и Турске о изменама и допунама споразума о узајамном укидању виза. Како је саопштено после седнице владе, то је омогућило свим грађанима да државне границе прелазе са важећом биометријском личном картом ради унапређења и олакшаног кретања људи и промета робе. До сада за улазак у Турску и боравак до 90 дана није била потребна виза, док је за дуже боравке било неопходно вађење овог документа. Сва ограничења уласка у Турску у вези са вирусом корона, која су била на снази, укинута су 1. јуна 2022. године.

И у агенцији „Робинзон” наглашавају да ће се ова одлука позитивно одразити на туризам, посебно јер ће путници сада моћи много лакше да се одлуче за пут који нема никаква ограничења.

– Било је доста проблема за оне грађане чији пасоши истичу за мање од шест месеци због чега им није дозвољаван улазак у земље ЕУ, али и друге државе. То је онда отежавало намере да се путује. Сада ће то бити лакше. Очекујем да ће се ова одлука одразити и на већи број путника из Турске који ће у будућности посетити нашу земљу –  каже Љубиша Нешовановић, власник ове агенције.

Извор политика.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.