субота, 20 јула

Прва јутарња кафа: Пет моћних ефеката!

Прва јутарња кафа је углавном она која нам највише и прија, а ово је њених пет моћних ефеката!

Prva jutarnja kafa: Pet moćnih efekata!

Кување кафе или вожња до вашег омиљеног кафића су радње које отпуштају још више допамина у ваш организам.

Ово је пет ефеката прве јутарње кафе:

 

1. Антиципација

У тренутку када почнете размишљати о својој првој јутарњој шољици кафе, ваш ендокрини систем ствара и ослобађа допамин – познат као ‘хормон антиципативног задовољства’, према Луменовом ‘Уводу у психологију’ (Интродуцтион оф Псyцхологy). Почињете да се добро осећате чак и од тога што само знате да ћете ускоро попити своју прву шољицу кафе.

2. Припрема

Будући да кафу повезујете с ужитком, акције које предузимате заправо вас воде према искуству тог задовољства и креирате властити Павловљев рефлекс (условнљени рефлекс назван по руском психологу Ивану Петровичу Павлову). Како пише магазин ‘Јоурнал оф Социал Сциенце Информатион’, кување властите каве или вожње до вашег омиљеног кафића су радње које отпуштају још више допамина у ваш организам

3. Арома

Ароме вас могу нагло подсетити на искуства из неких прошлих времена јер су јаки окидач за мозак. То се засигурно односи и на кфву, преноси часопис ‘Америцан Цхемицал Социетy’, у којему је наглашено да ‘арома кафе управља са изражајем више десетина гена и уноси пројене у експресији протеина’. Другим речима, ‘пробудити се и помирисати кафу’ више је од саме метафоре.

 

4. Испијање

Ваше тело брзо апсорбује кофеин па је потребно само неколико минута да допутује до вашег мозга. Кад се једном нађе тамо, кофеин се веже за део неурона који нормално привлаче аденозин – хормон од којег нам се спава. Будући да се аденозин не може повезати с вашим неуронима, осећате се посебно опрезно, будно и још живахније. Ендокрини систем тада реагује на одсутност аденозина ослобађањем глутамата, неуротрансмитера који повећава способност учења и памћења.

5. Врхунац

Баш кад завршите са својом првом шољицом кафе, досежете своје врхунске перформансе. То је супротно ономе какви сте били када сте се пробудили – у том тренутку ваш је мозак био пун аденозина и као омамљен након сна. Управо та велика разлика између онога где сте били и где сте сада чини прву шољицу кафе тако моћном. Ипак, треба знати да свака наредна шољица кафе неће имати такав учинак као прва јутарња.

 

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.