петак, 19 априла

Милош Гашевић, најмлађи нишки гуслар, бриљирао на Фестивалу младих гуслара у Никшићу

Милош Гашевић, ученик Богословије у Нишу учествовао је на Фестивалу младих гуслара у Никшићу. Поред одличног наступа овај млади Нишлија нашао се међу десет најбољих у укупном пласману а проглашен је и за другог гуслара из Србије у коначном поретку.
“Исповедајте се Господу с гуслама…“ поручује Цар Давид већ три хиљаде година, а ми се одазивамо, као верни следбеници тог библијског предања, каже Гашевић за Нишке Вести.

Двадесет и шест гуслара, окупљених у Никшићу из свих крајева српских, показали су оно најбоље што умеју.

Милош Гашевић
„Још увек Дух Божији дише у нама и надахњује наше груди јуначким и човечним примерима које су гусле запамтиле. Моје путовање ка Никшићу, као и боравак у њему, био је упечатљив по многим чињеницама. Сама чињеница да сам пролазио кроз оне горе које су криле наше слободаре и из којих се јавила слобода није ми дала да размишљам о било чему осим о гуслама. Подсећао сам се речи наших умних људи, Црњанског, Андрића, Исидоре Секулић… који су тако дивно и тако истинито говорили о гуслама, божанственом дару нашем народу“, каже Гашевић.

Иако су своје нумере ови млади гуслари веома поносно изводили, ретко ко зна са колико треме су многи од њих крочили на сцену.

„Иако је у Никшићу било такмичење, то је код нас најмање тако схваћено. Стати пред оне духовне величине и људске старине и скупити снагу и храбрости, и загуслати и певати дрхтавим гласом – победа је сама по себи. По окончаним наступима, свако је честитао другоме, без сујете и заједљивости, а проглашење победника дочекано је са радошћу“, рекао је он.

По окончаном Фестивалу, учесници су посетили духовну искру нашег народа – манастир Острог. Ту су се неки причестили Извором бесмртности, Христом Господом, а касније су се сви поклонили Острошком Светитељу.

„Дан је био кишовит, па је Горњи манастир био обавијен облацима, дајући сцени мистички изглед. Заједничком песмом смо прославили Светог из Острога. Обишли смо гробове знаменитих наших јунака – Попа Мила Јововића, Новака Рамова и гроб бесмртног барда Радована Бећировића-Требјешког. Раставши се са браћом из братске Црне Горе код Саборног храма у Никшићу, кренули смо пут Србије, преко чувених црногорских гора, Крнова и Дурмитора, уздуж Таре, носећи дивне усппомене и нова познанства“, завршава МИлош Гашевић.

Поред такмичења и обилазак Острога на младе гусларе оставило је велики утисак.

Милош Гашевић, као најмлађи гуслар нишког Друштва Гуслара Ратко Павловић Ћићко, представља сву снагу нишког гусларства као и најаву да ће наредне године донети неке нове успехе овог већ озбиљног друштва које има запажене појединце који бележе све саме успехе на такмичењима како у земљи тако и у иностранству.

 

 

 

Извор Нишкевести.рс

 

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.