недеља, 14 априла

Протест пијачних продаваца у Београду, на југу затворене тезге

Више стотина пијачних продаваца окупило се данас у Београд на протесту због увеђења електронске фискализације на пијаце. Незадовољним трговцима придружили су се и јужњаци, а на нишким пијацама, оним у Лесковцу и Прокупљу се уместо робе, могу видети само затворене тезге.

Многе Нишлије изненадиле су јутрос празне и затворене тезге, па су планирану куповину морали да обаве у некој од продавница или маркета. Разлог је увеђење електонске фискализације због које су нишки продавци и раније затварали тезге, али како нису успели да скрену пажњу јавности, многи су се данас упутили у Београд на велики протест.

Пар оних који нису успели да оду, кажу да ће им фискализација уништити посао и да такво поступање нема никаквог смисла, као и да је протест сасвим оправдан, јер другог начина нема.

Код нас мислим да ради само Зелена пијаца, сви остали су отишли за Београд, цела Србија штрајкује, јер хоће да нам ставе фискализацију. Да ли су они нормални? Људи су плаћали паушалне порезе, пријављени су и то им је све мало – каже један продавац.

Додаје и да немају редовно радно време, за које је потребна каса, као и да од временских услова зависи да ли ће тог дана продавати.

Ово није нека продавница у затвореном, него падне киша, ми не можемо да радимо. Дуне ветар разнесе нам сву робу. Кад је хладни или минус исто не може да се ради. Само намећу нове ствари, а нико се не пита како ми зарађујемо – објашњава НИшлија.

Већина уличних продаваца у Лесковцу такође је затворила своје тезге, а исто је и у Прокупљу где у знак протеста нису продавали робу и тврде да за касе нити имају услова, нити новца да то реализују.

Продавци кажу да ће предвиђеном фискализацијом многи одустати од тог посла и прећи на социјалу, јер се у време короне и актуелне кризе продаја ионако преполовила, а фискализација би додатно поскупела цену њихових производа.
Кажу да не желе да набављају фискалне касе, чак и ако морају да одустану од продавања на пијачним тезгама.

Ово је практично продаја под ведрим небом, да имамо пара и да зарађујемо ми би закупили локале. Тезге отварамо у зависности од временских услова, кад је киша и хладно многи и не долазе да раде. Осим тога цене нису фиксне, људи немају пара и навикли су да се ценкају, често продамо испод цене. Кварљива сезонска роба попут воћа и поврћа која се не прода за дан, два, после, прода се испод цене набавке, само да не пропадне. Како ћемо ми све то укалкулисати у фискалне касе, испада да морамо дневно да мењамо по неколико пута цене. Ми то нити знамо, нити можемо – каже један од незадовољних продаваца на прокупачкој пијаци.

Додају да су већина пензионери који продају ситне производе у малим количинама, како би попунили кућни буџет због ниских пензија и да нису у стању да користе фискалне касе.

Иначе, од недавно је прокупачка зелена пијаца издата приватном концесионару из Београда, па закупце брине и колико ће бити нова цена закупа и под којим условима.

Новим Законом о фискализацији прописано је да продавци на пијацама као и већина паушалаца који до сада нису били обухваћени фискалним касама, од 1. маја морају да имају фискалне касе.

Идентична ситуација је и у осталим градовима на југу Србије, а како јављају београдски медији, незадовољни грађани протестном шетњом блокирали су центар престонице.

 

Извор Јужне вести.рс

 

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.