петак, 19 априла

Без прекршаја због учешћа на протесту, Апелациони суд одбацио жалбе полиције

Да учесница протеста Јелена Милошевић из ССП-а није прекршила Закон, пресуду Прекршајног потврдио је и Прекршајни апелациони суд у Нишу. Пријаве су подношене за кретање на коловозу током еколошких протеста, а из „Грађанских иницијатива“ кажу да ослобађајуће пресуде стижу и из других градова и да су докази полиције неупотребљиви на суду.

У децембру прошле године су на адресе многих Нишлија стигли прекршајни налози јер су се током протеста кретали по коловозу, а добила га је и Јелена Милошевић из Странке слободе и правде.

Након што је Прекршајни суд одбацио ту пријаву, полиција је уложила жалбу, али је Прекршајни апелациони суд потврдио првостепену пресуду.

Овај суд је разматрајући жалбу и списе предмета утврдио да је жалба неоснована и без утицаја на доношење другачије одлуке јер је првостепени суд правилно донео решење о одбачају захтева за судско одлучивање о издатом прекршајном налогу – пише у одлуци.

Милошевићева сматра да полиција треба да се бави озбиљнијим стварима, а не да овај случај иде све до Прекршајног апелационог суда.

Мени је фасцинантно на шта се троше ресурси и новац свих грађана, да се у оваквој ситуацији, где је јасно да је ово политички обрачун, иде до Апелационог суда, да то ради Полицијска управа Ниш, да се жали и да иде до Апелационог – наводи Милошевићева.

Из „Грађанских иницијатива“ наводе да су и грађани у Прокупљу добили ослобађајуће пресуде због истог случаја.

Три града, три судије, исти основ: снимци и фотографије које је правила полиција нису довољан доказ да је било ко починио прекршај – наводе из те организације.

Подсетимо, учесници скупа тражили су објашњење о томе како је полиција идентификовала грађане на протестима у Нишу и да ли је то чинила незаконито, пошто су пријаве стизале и онима који нису легитимисани.

Некадашњи повереник Родољуб Шабић истакао је да то асоцира на застрашивање и да су из МУП-а поступили противзаконито, док је министар Вулин тврдио да нису.
Полицајац који је од новинарке Јужних вести тражио да фотографише њена лична документа рекао је да он и колеге знају да раде незаконито.

 

Извор Јужневести.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.