недеља, 14 априла

Почетак сезоне у Церјанки одлажу јаке водене струје

Љубитељи природе заинтересовани за обилазак Церјанске пећина крај Ниша, „мораће да сачекају још неко време на обилазак“ због јаких водених струја у пећини, изјавио је спеловодич Небојша Петровић.

Он је рекао да су тројица спелелога и он недавно обишли пећину и установили да је сувише ризично да крене овогодишња сезона туристичких обилазака.

„Ми смо прешли 1.000 метара и даље нисмо ишли јер смо наишли на веома дубок вир. Све до тог места у пећинским каналима нам је вода била испод појаса, што је прихватљиво, али су водене струје веома јаке“, казао је Петровић.

Како је казао, за две деценије колико улази у Церјанску пећину није се сусрео са толико пуно воде и тако лошим условима за обилазак.

„Време се пролепшало, али ниво воде у пећини је и даље висок, јер велике количине воде и даље дотичу са планине Калафат“, објаснио је Петровић.

Према његовим речима, интересовање за обилазак пећине постоји и Дирекцији за изградњу града Ниша у чијој надлежности је пећина, већ се пријавио већи број људи, углавном оних који су раније имали прилику да упознају „Церјанку“.

„Наша идеја је да ове године онима који први пут улазе у пећину омогућимо обилазак првих 1.000 метара, док ће они који су већ били моћи да обиђу и следећих 800 метара или и трећу деоницу од 400 метара, односно укупно 2.200 метара“, изјавио је Петровић.

За ову годину, додао је он, у плану су и бројне друге активности, пре свега у Визиторском центру Церјанске пећине, као и почетак израде плана управљања пећином до 2032. године. Он је подсетио да последња истраживања Завода за заштиту природе говоре да је Церјанска пећина дуга 7.100 метара, а да су пећински украси у њој стари око два милиона година.

„Најлепше дворане у Церјанској пећини су дворана са хеликтитима, „Кружна дворана“ и дворана „Царичин град“. Хеликтити су редак пећински украс и стубови са њима подећају на кактусе са иглицама. Они пркосе гравитацији и пружају се на све стране, а настају услед струјања ваздуха. Пећина има и заиста предивне сталактите, сталагмите, таласасте драперије, пећинске корале и кристалне цветове“, рекао је Петровић.

Према његовим речима, „Церјанка“ је посебна по много чему, а између осталог и по томе што није доступна баш свима и још није потпуно истражена. „Има јако тешких елемената, пуно успона који морају да се савладају, има доста воде кроз коју мора да се прође, а која је посетиоцима некада до колена, а некада до струка.

На самом улазу је пролаз дужине око 150 метара кроз који мора да се прође или пузећи или потпуно погнут“, рекао је Петровић. Подсетио је да је Церјанска пећина која се налази 15 километара од Ниша под заштитом државе од 1955. године, а отворена је за посетиоце пре 24 године.

Извор нишкипортал.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.