петак, 19 априла

Хумани полицајац Саша крв дао чак 92 пута

Саша је полицајац, његов позив је одговоран и храбар, самим тим и хуман. Без обзира на то, своју хуманост показује и на другачији начин, јер је припадник полиције Србије који је највише пута дао крв. Саша Младеновић, родом из Прокупља, инспектор у Нишу у Одељењу криминалистичке полиције, има 42 године, а до сада је крв дао чак 92 пута.

Није престајао ни за време највећег јека епидемије корона вируса. За њега је обавеза, а пре свега жеља да црвену течност даје на свака три месеца. Осим титуле да је најхуманији полицајац, има и титулу да је давалац који је највише пута донирао крв када се узме његов број година и број колико пута ју је дао.

  • Први пут сам крв дао са непуних 18 година, да будем прецизан са 17. Од малена сам волео да помажем људима, такав сам и данас. Рођен сам на Света Петку, можда има нешто и у томе, али једноставно, све чиним из хуманих разлога. Довољно је да знам да моја крв неком може да помогне – каже Саша Младеновић.

Јубиларни 90. пут Саша је крв дао у новембру 2021. године. Ако вратимо сећање уназад, тада је био један од најтежих таласа корона вируса. После тога, то је учинио још два пута.

  • 92 пута сам до сада дао крв, и то је највише у Србији по броју година и по броју давања, а и у Европи, мислим. Већ 20 година дајем крв четири и више пута годишње. Углавном, донирам је на свака три месеца, одлазим у Завод за трансфузију сам, али и по позиву када треба – прича Саша за портал Телеграф.рс.

Да стане не планира. Има људи у Србији, каже, који су од њега дали и више пута крв, и по 100 пута, али су бар деценију, две старији од њега. Али, не постоји нико ко је са 42 године 95 пута дао крв.

Овај породични човек који има двоје деце је А позитивна крвна група. Истиче да је срећан што може да помогне.

  • Срећан сам што могу да помогнем, и то ме испуњава. То ћу чинити све док ме здравље буде служило. Жао ми је што давалаца нема више, и зато стално позивам све које могу да то учине. Хришћански је помагати – напомиње он.

Осим што редовно попуњава картицу Завода за трансфузију, он је и потписник донорских картица за давање органа и коштане сржи. До сада није имао прилику да и на тај начин некоме помогне, али…

  • Када би се склопиле све коцкице и био одговарајући донор, без размишљања бих то учинио – каже Младеновић који је донорску картицу међу првима потписао на ВМА.

Извор Нишкипортал.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.