субота, 20 јула

ОФИЦИРИ ПОЛИЦИЈЕ НАРКОМАНИ?! Бране Малешића, а министар ћути, ни да бекне!

Slobodan Malešić Foto: Printscreen

Ко се данас пробудио у Србији и узео поједине новине у руке, помислио би да живимо сценарио из крими серије „Наркос“, у којој мафија води државу, а полиција је њена служба с најгорим пороцима. У постизборној недељи, у којој још није јасно шта ће бити с нама, добијамо насловну страну режимског таблоида која је озбиљно узнемирила јавност – ону који су одговорни за безбедност грађана су наркомани. А министар Александар Вулин још ћути о хапшењу генерала Слободана Малешића.

Скандалозни режимски медиј „Српски телеграф“ и на свом порталу Република пише да је један од разлога хапшења начелника ПУ Нови Сад Слободана Малешића „његово сазнање о високом полицијском функционеру који узима кокаин“!

Како је Директно.рс објавио, начелник новосадске полиције је био на „мерама“ од 2018, колеге су га истраживале, али је упркос свему унапређен у генерала и био помоћник тадашњег директора полиције Владимира Ребића, да би сада завршио с лисицама на рукама.

Не пише „Српски телеграф“ о свему за шта се сумњичи овај Малешић, али је довољно да унесе немир и несигурност у редове грађана. Сама таква могућност је довољно грозна, а по старом правилу режима, остали смо ускраћени за одговоре на та и питања зашто ћути министар Вулин. Минпуки ни да бекне, а ни МУП да конкретно каже о овако великом случају.

Али како се Минпуки бави баве свиме, осим својим послом, то и не изненађује. Међутим, наведено указује на могућу политизацију, пре свега руководилаца Сектора унутрашње контроле (СУК), који су у обавези да провере ове наводе и јавност обавесте о резултатима, јер се ради о евентуалној кривичној или дисциплинској одговорности неименованог полицијског функционера. Да ли ће се то догодити, ни на то МУП није одговорио.

Уколико је ухапшени генерал Малешић сачинио службена документа о сазнањима у складу са прописима, а МУП није поступио по њима, то указује на извршење тежих кривичних дела од трговине утицајем од стране руководилаца полиције. А уколико он то није урадио, МУП без обзира на то, по закону би морао да изврши провере.

А ако је Малешић имао сва та наводна сазнања, а није ништа учинио, и то би морало да му се стави на терет, поред већ сумње у злоупотребу службеног положаја, због које ће бити у притвору 30 дана.

Малешић није једини сумњив

Малешић није једини високи функционер који је „рађен“, медији су писали и да је против заменика начелника УКП-а Нинослава Цмолића вођена оперативна обрада под кодним именом „Рома“. А како се обраде воде због постојања сумње на извршење тежих кривичних дела, резултати истраге су за јавност тајни.

Не заборавимо ни Томицу Радовановића, начелника Сектора за специјалне истражне методе УКП-а, који је био суспендован 2006. због инцидената навијача и пада трибине у хали „Пионир“ кошаркашке утакмице Црвене звезда – Партизан. За Радовановића је Милан Думановић, полицајац из афере „Поточари“ тврдио да је близак сарадник Дијане Хркаловић, који је њега и Младена Трбовића незаконито упутио на задатак у БиХ. А када су они поднели пријаве, власт је њима судила због одавања службене тајне, да би након голготе и професионалне деградације на крају маратонског судског процеса били ослобођени.

Све наведено указује нам на тешку политизацију, злоупотребе и непрофесионализам у МУП, који уместо сервиса грађана представља сервис владајуће странке.

 

 

Извор директно.рс

 

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.