недеља, 14 априла

На рачуну за струју плаћамо 4 ставке које немају везе са потрошњом: Само једна од њих кошта 153 динара

У Србији је снабдевање струјом за сада стабилно, а влада је донела одлуку и да се не повећава накнада за повлашћене произвођаче електричне енергије.
То је ставка која на рачунима кошта 153 динара и нема никакве везе са потрошњом.

Тај трошак, као и још неколико, нису директно повезани са утрошком електричне енергије. Ради се о ставкама попут: трошак гарантованог снабдевача, трошак за обрачунску снагу, накнаду за јавне медијске сервисе, унапређење енергетске ефикасности.

Накнада за ОИЕ износиће 0,437 динара по киловат часу (кЊх). Та накнада се плаћа произвођачима који производе струју из обновљивих извора енергије.

Накнада која представља један од административних трошкова који плаћа сваки потрошач електричне енергије у Србији, последњи пут мењана је прошле године.

За 2020. годину она је била три пута мања и износила је 0,093 динара за киловат час. Обрачунава тако што се износ накнаде помножи са потрошеном количином активне електричне енергије крајњег купца у обрачунском периоду.

Таксу плаћају сви потрошачи електричне енергије преко рачуна. Уведена је 2013. да се обезбедила средства за подстицање производње из обновљивих извора енергије у ветропарковима, малим хидроелектранама (МХЕ), биогасним електранама, соларним електранама. Подстицаји се исплаћују у виду фид-ин тарифа власницима ових постројења који су добили статус повлашћених произвођача електричне енергије, што значи да им је држава одобрила исплату субвенција.

извор телеграф.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.