петак, 19 априла

МОЗАК ВАМ НИКАД НЕЋЕ БИТИ УМОРАН И СПОРИЈЕ ЋЕ СТАРИТИ! Ево шта да радите!

Да ли сте знали да вам поједине намирнице могу помоћи да своје мождане вијуге држите „будним“? Срећна Република вам доносимо савете стручњака који вам могу бити од драгоцене важности.

MOZAK VAM NIKAD NEĆE BITI UMORAN I SPORIJE ĆE STARITI! Evo šta da radite!

Вероватно сте у многим ситуацијама затекли себе да вам концентрација опада или да брже заборављате, а нисте знали шта бисте појели у том тренутку да мало активирате мозак? Ако желите да ваш ум буде оштар и здрав, у томе вам могу помоћи поједине намирнице које доказано спречавају појаву одређених болести или губитак памћења.

У истраживању које је спровела клиника Мејо људи који су јели рибу показивали су одличне резултате на тестовима памћења. Такође, начници су повезали да лиснато поврће утиче на смањење ризика од деменције, док се чаша вина показала као пожељна за добар проток крви и за спречавање можданог удара.

Док су све поменуте намирнице пожељне у различитим количинама и свака има свој допринос здрављу, постоји једна ствар која је апсолутно на врху листе за бољи рад мозга.

Наиме, уколико вам организам затражи унос шећера, научници саветују да посегнете за бобичастим воћем јер у студији, која је спровођена током пуне две деценије, испитаници који су јели боровницу и јагоде имали су забележен најмањи ментални пад током године.

Истражвачи су то повезали с високом концентрацијом флавоноида у појединим намирницама. Зато саветују да је за најбољи ефекат потребно уносити две порције тог воћа на недељном нивоу.

– Висок ниво антиоксиданаса код бобичастог воћа спречава менталну деградацију – закључак је једне студије.

 

 

Извор   Република.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.