субота, 20 јула

Медведи опет нападају подголијска села: Мештани у страху – не смеју да пуштају децу саму у школу!

„Не може мечка бити јача од свега и свих“, прича један од сељана

Medvedi opet napadaju podgolijska sela: Meštani u strahu - ne smeju da puštaju decu samu u školu!

Сваке године мештани села која се налазе на падинама планине Голије суочавају се са истим проблемом. Мечке се с првим пролећним данима пробуде из зимског сна и почну обилазити око њихових кућа, торова, малињака и пчелињака. Нису ретки ни сусрети са овим шумским зверима, којих, чини се, никад није било више. Медведи су заштићени, а док је њихово изловљавање збрањено, размножавање није. Осим страха који уливају, праве и огромну штету у сеоским домаћинствима. До сада су усмртили на десетине оваца, јагњади и развалили кошнице.

  • Већ је почела сезона њихове шетње и приласка кућама. Почели смо да виђамо трагове, а сваког дана очекујемо да упадну и направе штету. Прошле године неколико пута је долазило до директног сусрета са медведима и само пуком срећом мештани су извукли живу главу. Није нам свеједно кад треба да изађемо из кућа. Када год закорачимо преко кућног прага чујемо крике медведа и вукова кроз шуму, делује језиво… Никада нису били овако близу кућа – казао је за РИНУ Ратко Половина, мештанин села Чечина.

Локалним путевима свакодневно се виђају стопе дивљих звери и медведа који у потрази за храном у току једног дана пређу на десетине километара.

  • Имамо два ђака која похађају школу у Девићима, удаљеним шест километара. Не смемо их саме пустити, мора их неко одвозити и довозити, јер стално наилазимо на трагове дивљачи и медведа. Морам да све своје послове оставимо како бисмо их одвезли до школе и вратили кући – додао је Ратко.

Такође, још један проблем с којим се суочавају мештани Чечина јесте што у страху од медведа не могу да оду до својих ораница и ливада како би спремили храну, јер се у том делу Ивањице људи баве пољопривредом и сточарством. У више наврата обраћали су се надлежним институцијама, али решење још увек није пронађено.

  • Саветовали су нас да оградимо простор бодљикавом жицом, тако да ћу изгледа морати цео живот да радим само да бих оградио простор којим се крећем. Чак су ми рекли да купим пиштаљку и да се здружим са овим предаторима. Затим су ме преусмерили на државне органе, јер они штите медведе, а ја се питам ко штити људе у овом случају. Рекао сам да због деце нећу одустати док се овај проблем не реши, куцаћу на сва рата. Не може мечка бити јача од свега и свих – закључио је Половина.

Као једно од потенцијалних решења помињало се формирање хранилишта дубоко у шумама Голије, како би мечке на тај начин биле задовољене и не би гладне долазиле до породичних имања.

Извор 24седам.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.