недеља, 14 априла

Сируп од маслачка помаже у лечењу анемије и чишћењу тела од токсина (РЕЦЕПТ)

Злато скривено у трави

Sirup od maslačka pomaže u lečenju anemije i čišćenju tela od toksina (RECEPT)

Маслачак расте на већини ливада и травњака. Мало нас зна да се од ове биљке, осим прављења меда, може направити сируп.

Наша срећа је што је ово веома честа биљка. Његове интензивно жуте латице могу су се видети скоро где год се окренемо. Цвет који најављује скори долазак лета а, што је најважније, од њега можете направити златни сируп који има фантастична лековита својства:

• Сируп од маслачка побољшава наш имунитет подржавајући наше тело у борби против микроорганизама.

• Има антивирусна и антибактеријска својства и може се користити за лечење болести респираторног тракта

• Стимулише јетру тако да ослобађа више желудачног сока

• Такође треба истаћи да уклања токсине из нашег тела

• Снижава ниво шећера у крви

• Успорава процес старења јер инхибира раст слободних радикала

• Подржава лечење анемије

Да закључимо, сада је више него очигледно да је маслачак изузетно корисна биљка. Међутим, да бисмо искористили све његове особине, морамо да припремимо сируп.

Време бербе

Маслачак цвета на прелазу априла у мај. Понекад цвета и у августу и септембру, уколико су временски услови довољно повољни.

Цвеће (у пуном цвету) треба сакупљати по сувом и сунчаном дану. На цвету не сме да буде кише или капи росе. Никада не треба брати оно цвеће које расте поред пута или је изложено било каквом загађењу

Како направити сируп
Састојци:

• 300 – 500 цветова маслачка (само врхови),

• 1 кг шећера,

• 1 л воде,

• лимун.

Припрема:

Раширите све цвеће на новински лист и сачекајте око 30 минута како би сви инсекти, који су се можда нашли тамо, могли да изађу. Затим их све ставите у шерпу и прелијте кључалом водом. У лонац од једног литра може се ставити 300 – 500 цветова. Све то кувајте 15 минута. На крају додајте исечен лимун. Покријте смешу и оставите да одстоји 12 сати.

Када се одмори, процедите га кроз газу и додајте шец́ер. Кувајте на тихој ватри док се сав шећер не раствори (што дуже крчка, то ће сируп бити гушћи). Врућ сируп одмах сипајте у тегле и оставите тегле окренуте наопако.

Можете их пастеризовати, али то није неопходно јер сируп садржи много шећера.

Ако је ватра превише интензивна, шећер ће се претворити у карамел, а сируп ће бити тамнији.

Како да дозирамо сируп?

Препоручена дневна доза је 2-3 кашичице дневно. Деца треба да узимају половину дозе. Може се додати и чају, води или чак намазати на кришку хлеба (уместо меда).

Извор 24 седам.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.