субота, 20 јула

Мајкрософт Меш као одговор на Фејсбуков метаверс

Технолошки гигант „Мајкрософт“ покушава да иде у корак са Фејсбуковим метаверсом. Корисници њиховог софтвера за састанке Мајкрософт тимса моћи ће да се појављују као аватари у измишљеним просторима, што би био корак ка „Фејсбуковој“, односно „Метиној“, импресивној виртуелној стварности.

Компанија „Мајкрософт“ уводи своју верзију популарног програма за видео конференције Мајкрософт тимса налик метаверсу, који ће корисницима омогућити да се појаве у облику својих дигиталних аватара и да се окупљају у виртуелним радним просторима, најавио је извршни директор компаније, Сатја Надела, у изјави за Блумберг ТВ, а нове функције су представљене на компанијској видео конфернцији Microsoft Ignite 2021.

„Мајкрософт“ у први план ставља пословање, а не забаву

„Мајкрософт“ у први план ставља пословање, а не забаву

 

Осим пуких видео-конференција, свет проширене стварности ове софтверске „звери“ такође ће омогућити корисницима да деле Мајкрософт офис датотеке, попут пауер поинт презентација, ексел табела, што јасно ставља до знања да је „Метин“ конкурент оптимизован за рад, а не за игру.

Заснован је на „Мајкрософтвом“ недавно представљеном Меш (Mesh) софтверу, који омогућава проширену и виртуелну стварност на свим Гугловим платформама, укључујући, али не ограничавајући се само на „Мајкрософтов“ HoloLens. Они који немају могућности да виде садржај у три-де формату мораће да се задовоље дводимензионалним приказом доступним на таблетима, паметним телефонима и рачунарима.

Ко нема адекватну опрему мораће да се задовољи дводимензионалном презентацијом

Ко нема адекватну опрему мораће да се задовољи дводимензионалном презентацијом

 

Док се у компанији „Мета“ надају да ће њихов метаверс бити место где ће корисници моћи да „поровде цео свој дигитални живот“ – могућност која би требало да изазове језу код сваког корисника интернета који води рачуна о приватности – „Мајкрософт“ је лествицу поставио мало ниже са циљем да има сопствени конференцијски простор у виртуелној стварности која ће бити доступна већ наредне године.

Мајкрософт Меш технологија има за циљ да пројектује људе као аватаре у виртуелном простору користећи процес који се зове „холопортација“ са аватарима који се преузимају на платформи AltspaceVR коју је „Мајкрософт“ откупио 2017. године.

 

Да би додатно спојио стварност и њеног виртуелног рођака, „Мајкрософт“ је открио још један свој производ – Dinamics 365 Connected Spaces. То ће корисницима омогућити да се крећу и комуницирају унутар „малопродајних и фабричких простора“, у суштини стандардизујући искуства која су клијенти попут „Anheuser-Busch-a“ изградили уз помоћ Тимса и Меша.

Извршни директор Надела је такође наговестио да ће њихова платформа за игре Икс-бокс бити следећа у којој ће бити изграђена виртуелна стварност.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.