петак, 19 априла

КАЧАМАКУ ЈОШ НИКО НИЈЕ ОДОЛЕО! Неки га ВОЛЕ сланог, а неки СЛАТКОГ – зависи из ког сте МЕСТА!

Ово оригинално, укусно и здраво јело, без глутена, масти и конзерванса припрема се врло једноставно код куће, на старински начин.

Док је у неким деловима Србије подразмевано да се качамак једе са сиром и јогуртом, неретко и сланиом, у другим деловима незамисливо је да качамак буде слан. Неки га једноставно једу са шећером и млеком.

Качамак је специјалитет с укусом традиције: ко га није пробао, не зна колико вреди и колико је укусан. Садржи висок садржај влакана и зато је вишеструко добро за здравље: чисти масне наслаге на крвним судовима, регулише пробаву, убрзава метаболизам, а верује се и да повољно утиче на дуговечност.

У давна времена качамак се припремао само за празнике и поводом сеоских слава. Правио се од домаћег, крупније млевеног кукурузног брашна, жутог или белог, зависно од поднебља у ком се прави. Служи се и топао и хладан. Неки га једу као цео оброк, например за доручак, док га други користе као прилог уз ручак.

Најједноставнији начин да припремите традиционалан качамак:

Ово оригинално, укусно и здраво јело, без глутена, масти и конзерванса припрема се врло једноставно код куће, на старински начин.

<p>Ovo originalno, ukusno i zdravo jelo, bez glutena, masti i konzervansa priprema se vrlo jednostavno kod kuće, na starinski način.</p>

У дубљу посуду сипати воду и со и сачекати да прокључа. Онда додати одговарајућу количину брашна тако да се направи купа, али не мешати, већ тањом оклагијом направити рупу у средини, налик вулканском гротлу. Оставити да крчка на тихој ватри десетак минута. Када се брашно потопи у води, искључити ринглу и кратко оставити „да се маса смири”. Склонити са шпорета и енергичним покретима мешати све док се не разбију све грудвице. Већа густина постиже се додавањем брашна, слично као када се кува гриз.

 

 

Извор   Еспресо

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.