субота, 20 јула

ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА ГРАД НИШ. После више деценија почела реконструкција водоводног система

Више од милион евра Град ће уложити за изградњу везног цевовода на локацији Медијана, и то ће после више деценија бити прво велико улагање у нишки водовод. Значај ове изградње је велики, биће много више воде за грађане Ниша, нове количине и стабилност у водоснабдевању посебно у рубним деловима града. Почетку радова присуствовала је и градоначелница Ниша Драгана Сотировски са сарадницима.

„Ово је највећа инвенстиција у последњих 20 година. Посебно смо задовољни јер смо имали могућности да одвојимо толико пара јер финансијски много боље стојимо него прошле године. Зато смо и ушли у овако велики пројекат који ће грађанима пружити стабилније водоснабдевање“, истакла је Сотировски.

Она је рекла и да је ово уједно и одређени предкорак ка решавању великог проблема који има са водоснабдевањем и Општина Дољевац, односно поједина села која су прикључена или делом прикључена на градски водовод. Додаје и да нема нема дана да се грађани из околних села не јављају и питају да ли је могуће и каква је процедура да се прикључе на градски водовод.

„Сада имамо стабилно водоснабдевање за град Ниш, који се убрзано шири и по броју становника и територијално, то значи да ћемо сутра моћи да размишљамо да још неко село приључимо на овај важан цевовод.“, рекла је Сотировски.

Нишки водовод основан је далеке 1937. године. Након тога реконструкција је рађена још 1974. године. Изградњом овог везног цевовода на Медијани, наш град ће моћи да се снабдева водом са нових 150 литара у секунди.

„У другој фази радова ћемо прећи на реконструкцију резервоара на Винику, спустити воду до насеља Бранко Бјеговић, а затим ћемо полако формирати другу висинску зону „северозапад“, што значи боље водоснабдевање становника топоничког пута и околине. Потребно је цео град опасати цевоводом великог пречника, што ће значити апсолутно сигурно водоснабдевање у наредним деценијама за овај град“, казао је директор ЈКП Наиссус Горан Милосављевић.

Радови ће обухватити постављање 350 метара цеви великог профила од 1000 мм и 880 метара цеви величине 600 мм. Планирано је да се радови заврше до краја године, како би грађани већ следеће године могли да користе бенефите ових радова.

Извор нишкевести.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.