субота, 22 марта

Чајеви од листа и корена коприве: Како се припремају и за шта су лековити?

Коприва (Utrica dionica l.) је космополитска врста која расте око кућа, поред путева, на ђубриштима и на стаништима богатим нитритима Као лековити део биљке користе се осушен лист (Urticae folium), корен (Urticae radix), семе (Urticae semen).

Čajevi od lista i korena koprive: Kako se pripremaju i za šta su lekoviti? 1

Хемијски састав: Лист коприве садржи органске киселине слободне амине, флавоноиде, каротеноиде, танине, кумарине. Корен коприве садржи полисахариде, лектине, кумарине, тритерпене.

Употреба: Лист коприве се користи код појачаних менструалних крварења и крварења из хемороида; код повишеног нивоа шећера; за поспешење лучења мокраће. Корен коприве се користи код бенигног и малигног аденома простате.

Начин припреме и употребе чаја: Једну кафену кашичицу уситњеног корена прелити са 150 мл хладне воде, загрејати до кључања и после 10 минута процедити. Пити три пута дневно по шољу чаја.

Супену кашику листа коприве прелити са 200 мл хладне воде, брзо загрејати до кључања. Суд поклопити и оставити да стоји 10 минута. Процедити и пити три пута дневно по шољу чаја.

 

 

Извор Данас.рс

 

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.