недеља, 14 априла

ЗАШТО ЈЕ БАШ КРОМПИР ПАПРЕН НА ПИЈАЦИ ОВИХ ДАНА? Рачуница је врло ЈАСНА

За Јовановиће је рачуница јасна. Када подвуку црту кромпир у производњи кошта 40 динара по килограму. Продају га великим маркетима, а која ће се цена наћи на рафовима, неизвесно је.

Krompir, Poljoprivreda

Тренутно, увозни млади кромпир на пијаци кошта 300 динара, стари од 80 до 120. Да ли ће бити поскупљења, знаћемо у јуну када на тезге стигне домаћи.

А каква је рачуница произвођача?

За Јовановиће је рачуница јасна. Када подвуку црту кромпир у производњи кошта 40 динара по килограму. Продају га великим маркетима, а која ће се цена наћи на рафовима, неизвесно је.

„Они сами формирају цене када су акције и ти мораш да даш кромпир. Небитно да ли је цена 30 или 40, ти мораш да даш по тој цени. Нико нас не пита да ли нам одговара или не одговара, ми морамо да испоручимо робу“, каже Милица Јовановић, пољопривредни произвођач из Сланаца.

Ђубриво и семе кромпира поскупели су три пута у односу на претходну годину, кажу у пољопривредној апотеци.

„Ситуација је јако лоша, пошто је ђубриво поскупело на светском нивоу због енергената. Дошла је велика количина ђубрива у децембру, међутим, цена је отишла и до 135 динара, била је 40 претходне године“, рекла је Весна Симић из пољопривредне апотеке.

Кромпир је једна од најскупљих култура за производњу и потребно је много улагања. За један хектар под кромпиром потребна је тона ђубрива, за шта пољопривредници ове године издвајају 170.000 динара.

Семе кошта 80 динара по килограму. За хектар је потребно скоро 3.000 килограма, а то кошта 240.000. За заштиту од болести и инсеката ове године мора се издвојити 15.000 више него прошле.

Уз цене радника, паковања и транспорта то износи скоро 700.000 динара, око 200.000 више него прошле године.

„Нама би одговарало да цена буде, око 100 динара. Значи, што се тиче тренутне цене 400 динара, после 120 и да се тај просек ухвати на 100“, каже Милица Јовановић.

Што се тиче прозвођача, кључна бројка је просечна цена, када се на крају сезоне саберу почетна и крајња. Тек онда знају да ли се садња исплатила или не.

На пијацама цену диктира неписано правило договора. Ипак, купци највише купују код јефтинијег продавца.

Тренутно, увозни млади кромпир на пијаци кошта 300 динара, стари од 80 до 120. Да ли ће бити поскупљења, знаћемо у јуну када на тезге стигне домаћи млади кромпир.

 

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.