субота, 20 јула

БАЊА СА НАЈТОПЛИЈИМ ИЗВОРИМА У ЕВРОПИ Најидеалније место за опоравак од короне, једна је од најстаријих у Србији

Ушушкана у истоименој котлини Врањска Бања представља још један природни бисер Јужне Србије.

BANJA SA NAJTOPLIJIM IZVORIMA U EVROPI Najidealnije mesto za oporavak od korone, jedna je od najstarijih u Srbiji

Удаљена 12 км од Врања, 5 км од ауто-пута Београд – Скопље и 3 км од железничке пруге Београд – Ниш – Скопље – Солун налази се једна од најстаријих бања у Србији, Врањска Бања. Одликује је добра повезаност са свим крајевима наше земље, прелепа природа и добро искоришћени лековити потенцијали овог подручја.

Долина Бањске реке (десна притока Јужне Мораве) обрасла густом шумом, у којој је Врањска Бања, на 420 метара надморске висине, смештена, само додатно утиче на позитивно расположење које ћете у овој бањи осетити. Около ње уздижу се прекрасне планине, са високим врховима који се пружају на близу 2.000 метара надморске висине. Ове планине у окружењу, које и те како маме велики број посетилаца у ове крајеве, такође имају утицај на климу Врањске Бање, а самим тим и на здравље посетиоца који у њој бораве.

Те моћне планине, неодвојиви део туристичко-здравствене понуде Врањске Бање су: Бесна Кобила (1.922 метара надморске висине), Бесна Кобила – Патарица (1.672 метара надморске висине), и Српска Чука (1.415 метара надморске висине).

Уколико сте се икада запитали – која је бања са најотоплијим изворима у Европи, и које су температуре у питању – Вашем трагању је крај. Одговор се налази у наслову овог чланка, и он цео говори о њој. Да, добро сте прочитали Врњаска Бања је бања са најтоплијим изворима лековите воде у Европи. Температура најтоплије воде која избија на овом подручју износи, невероватних 96°Ц! Међутим, на некм местима вода избија у форми прегрејане водене паре, чија температура прелази 110°Ц.

Ове топле лековите минералне воде захваљујући свом хемијском саставу и температури помажу у лечењу и третманима следећих болести:

Разних облика реуматизма; Гинеколошких обољења (стерилитет у почетној фази); Посттрауматска стања (стања након повреда, хируршких интервенција); Болести дисајних органа; Неуралгије; Болести органа за варење и Анемије.

Извор лепотесрбије.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.