недеља, 14 априла

ЗЕМЉЕ КОЈЕ НАЈВИШЕ ЗАВИСЕ ОД РУСКОГ ГАСА: Ако затворе славину НЕЋЕ БТИ ДОБРО

Од руског природног гаса највише зависе Летонија и Чешка, које су 2020. године имале 100 одсто удела руског гаса у укупном увозу, јавља Радио Слободна Европа, позивајући се на истраживање Евростата. Одмах за њима иду Мађарска са 95, Словачка са 85 и Бугарска са 73 одсто удела.

Од тог руског енергента најмање зависе Португал са девет, Словенија са осам и Белгија са шест одсто удела у укупном увозу. То истраживање није укључило податке за Хрватску, Малту, Данску, Ирску и Аустрију, док се наводи да Кипар не увози гас.

ББЦ је пре неколико дана известио да је 2019. године Русија чинила 41 одсто увоза природног гаса у Европску унију. Британски медиј предвиђа да би, уколико би испоруке руског гаса Европи престале, Италија и Немачка биле посебно рањиве, јер увозе највише гаса.

Према подацима Међународне агенције за енергетику за 2020. годину, Немачка је увозила 42,6 милијарди кубних метара гаса из Русије, док су Италија и Белорусија увозиле по 29,2, односно 18,8 милијарди кубних метара гаса.

Министри енергетике земаља ЕУ данас расправљају у Бриселу о увођењу забране увоза руских енергената. До сада је већ забрањен увоз угља, али остаје проблем са залихама нафте и гаса, о чему ће се додатно расправљати на састанку.

Извор београд.ин

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.