четвртак, 18 априла

ПАРАНОРМАЛНЕ ПОЈАВЕ И ЛЕГЕНДЕ У СРБИЈИ Упознајте нека од наших најмистериознијих и најчуднијих места од којих застаје дах!

Има оних који верују у то да ђаволи из оближње Ђавоље вароши искушавају посетиоце Радан планине.

PARANORMALNE POJAVE I LEGENDE U SRBIJI Upoznajte neka od naših najmisterioznijih i najčudnijih mesta od kojih zastaje dah!

Село Ивање није обично село. Из њега, тврде поједини истраживачи, порекло води породица славног Николе Тесле. Одатле је, кажу, претке Теслине, бежећи од Турака, пут одвео до Лике. Годинама већ шушка се о идеји да се баш ту, у Ивању, направи Теслин центар због руже ветрова и јединствене енергије на том простору.

Е па, баш у том селу налази се феномен који годинама обигравају српски медији у потрази за истином да ли вода из сеоског потока тече узбрдо. Застају ту и туристички аутобуси и разни путници намерници..

Мистерија о “гравитационој абнормалности”, чуду планине Радан, “додатно су подгрејале” приче о томе да су се током Другог светског рата немачки авиони без икаквог разлога обрушавали баш на овом месту, а има и оних који верују у то да ђаволи из оближње Ђавоље вароши искушавају посетиоце Радан планине.

Физичари пак кажу – све је само оптичка варка! Овакве илузије, како су стручњаци објаснили, дешавају се на обронцима који су пошумљени, па немамо јасан поглед на хоризонт. У планинским областима, где је дрвеће обично искривљено, искривљена слика која долази до људског ока не може да региструје да ли је то узбрдо или низбрдо. Али зашто баш овде?

Заспали на Радану, пробудили се у Прокупљу
Разне српске војске походиле су Радан, повлачиле се преко њега и на њему нашле спас. Према једној легенди, Лазареви војници су пре Боја на Косову заспали на Радану, а пробудили се у Прокупљу, а чудо се, кажу, поновило и у Првом светском рату приликом провлачења српске војске.

Ако занемаримо све легенде и мистерије неоспорно је да Радан чува три локалитета изузетне лепоте и значаја, а то су: Ђавоља варош, Царичин град и неолитско насеље Плочник. Распоређени су тако да чине троугао око планине. Плочник отркива тајне живота људи у освиту цивилизације, а Ђавоља варош и Царичин град причају причу о царевима, принцезама, витезовима и ђаволима. У селу подно Радан планине рођен је цар Јустинијан И, градитељ цркве Свете Софије у престоници тада огромног византијског царства. Пределима Радана су проходили и Топлица Милан и Косанчић Иван о чему данас сведоче и остаци Иван куле…

Хроничари наводе и да је Пуста река Бојник,спрским војницима помогла – да је наишла велика количина воде и подавила 400-500 Бугара.

И у Другом светском рату, догодило се, кажу, чудо. Начелник партизанске болнице, доктор Младен Стојановић наводно је запазио да баш на Радану, ране код рањеника веома брзо зацељују.

Да Радан неку тајну крије тврдио је и покојни лесковачки професор Видак Јовановић, који је живот провео трагајући за непознатом травком, за коју је имао доказе да садржи противотров од змијског уједа. Професор је, тајну, пре објављивања истраживања, однео у гроб.

Нечастиве силе и Ђавоља варош
И за феномен Ђавоље вароши код Куршумлије везују се бројне легенде које ову мистериозну природну лепоту подно Радан планине, повезују са ђавољим и нечастивим силама. Баш ту, кажу, из непознатих разлога, падају војни авиони.

У питању је, без сумње, јединствени природни споменик на тлу Европе, који се може једино поредити са Баштом богова у Колораду, у САД. Ево и те приче, још једном чуду Радана:

Легенда о Ђавољој вароши – ђаволу су сметали побожни људи, који је спремио “ђавољу воду”, па су они решили да венчају брата и сестру. Бог је то увидео, па их је окаменио и спречио родоскрнављење.

Извор лепотесрбије.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.