четвртак, 18 априла

Зеленски: Артиљерија смањила ватрену моћ Русије; Пентагон најављује још „смртоносне помоћи“

Сто шездесети дан рата у Украјини. Поред руске офанзиве у Доњецкој области, на удару је и стратешки важан град Николајев, на југу Украјине. Кијев добио нову пошиљку америчког рактног система ХИМАРС док је од Немачке стигао МАРС 2. Први брод са житарицама испловио из Одесе.

Украјина је добила серију од још четири високо покретна артиљеријска ракетна система америчке производње ХИМАРС. Истовремено, министар одбране Алексиј Резниченко каже да је из Немачке стигао и вишецевни ракетни систем МАРС 2.

Недуго потом, Пентагон је саопштио да планира да Украјини обезбеди нови пакет помоћи вредан 550 милиона долара, укључујући муницију за ХИМАРС.

Предсeдник Украјине Волoдомир Зеленски тврди да су украјинска артиљерија и обавештајци већ учинили много на смањењу ватреног потенцијала руске војске и да се то осећа. 

На фронту сукоби не престају. Руске снаге почеле су офанзиву на Бахмут у Доњецкој области, а на удару је и стратешки важан град Николајев, на југу земље. 

После петомесечне блокаде, први брод са житарицама испловио је из луке Одесе на Црном мору. Мораће да прође инспекцију у Турској, пре него што настави пут за Либан.

Европска унија, НАТО и Уједињене нације поздрављају примену Истанбулског споразума о извозу житарица, уз захвалност Турској на централној улози у постизању договора.

Брод са житарицама прате сателити и беспилотне летелице. У три украјинске луке усидрено је 17 бродова, са готово 600 хиљада тона терета.

Европска комисија исплатила је Украјини милијарду помоћи за подршку буџету.

Председник Русије Владимир Путин упутио је писану поруку учесницима Међународне конференције о Споразуму о неширењу нуклеарног наоружања у Њујорку. Како саопштава Кремљ, Путин је упозорио да у нуклеарном рату не може бити победника и да такав рат не треба ни почињати.

Извор ртс.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.