субота, 20 јула

Завера ћутања због смрти српске шампионке! Ево ко прећуткује одговоре око трагичног краја Бобане Момчиловић Величковић!

Са Медицинског факултета два дана обећавали одговоре, али нам ништа нису рекли

Zavera ćutanja zbog smrti srpske šampionke! Evo ko prećutkuje odgovore oko tragičnog kraja Bobane Momčilović Veličković!

Скоро две године након смрти наше репрезентативке у стрељаштву Бобане Момчиловић Величковић још увек се не зна да ли било грешака у процедури вођења трудноће и да ли је могла бити спасена.

Њен супруг Мирослав Момчиловић Миша, који је од почетка тврдио да је Бобана касно пребачења на лечење из Зајечара у Београд, одлучио је да прекине овако дугу тишину и за 24седам показао документа, налазе, увид у његове одлуке, чак и поруке које је његова супруга размењивала са лекаром.

Укратко, Бобана се више пута жалила на велике болове пре порођаја, а имала је и висок притисак. У појединим моментима притисак јој је био чак и 200/100. Међутим, како тврди Момчиловић, њен доктор Зоран Рошка противио се томе да она раније буде пребачена у Београд и уверавао је да ће све бити у реду.

Када је напокон послата за Београд у веома лошем стању, несвесна је стигла у ГАК „Народни фронт“. Лекари су је одмах послали у Ургентни центар као хитан случај, рекавши да су „минути у питању“.

Лекари у Београду борили су се за Бобаних живот али велика шампионка нас је заувек напустила.

Њен супруг Мирослав Момчиловић је поднео кривичну пријаву против доктора Зорана Рошка, који је у Зајечару водио трудноћу његове супруге.

Трудноћа је била ризична јер је Бобана била дијабетичар. Она се породила царским резом и родила здравог дечака. Ипак, њено стање се после порођаја нагло се искомпликовало, добила је висок притисак и била је еклампсији.

Мирослав је поднео кривичну пријаву у нади да ће успети да дође до истине, а до данас за њену смрт нико није одговарао.

Јавни тужилац у Зајечару затражио је и мишљење Медицинског факултета у Београду.

Међутим, документ нису добили ни након скоро две године. Нису се оглашавали ни факултет, ни Лекарска комора Србије нити било ко други.

Зато су новинари 24седам пробали да добију одговоре са Медицинског факултета у вези са тиме докле је читав случај доспео и када се очекује неки званични документ са факултета.

Питања смо послали у среду и прво нам је речено да ћемо одговор „добити у току сутрашњег дана“. Али одговор није стигао.

Када смо јуче опет позвали да проверимо шта се дешава, у деканату нам је речено да ћемо одговор добити „када буду имали времена“.

Тако је јавност остала ускраћена за одговоре на питања због чега још увек није донет неки закључак и када можемо да га очекујемо.

Није јасно нама, а ни адвокату Ивану Симићу.

  • Свака истрага би требало да се заврши много раније од две године. Није јасно да ли је реч о инертности и лењости или је утврђивање чињеница стварно толико комплексно – каже он.

Симић додаје да грешке лекара понекад могу бити фаталне, али да их је јако тешко доказати и утврдити.

  • То се ради комисијским вештачењима, али тек онда се може отворити Пандорина кутија. Једна комисија вештака може да каже једно, а друга другу причу. И онда се иде на усаглашавање – објаснио је он.

Адвокат додаје да овакви случајеви, иначе, нису чести.

Редакција портала 24седам контактирала је и Лекарску комору Србије истог дана када и Медицински факултет.

И они су нам обећали одговоре на наша питања више пута, али нису ништа одговорили.

Такође, контактирали смо и лекара Зорана Рошка који је водио трудноћу Бобане Момчиловић Величковић, али ни он ништа није одговорио до објављивања овог текста.

И зато ћемо наставити да тражимо одговоре у нади да ће након дугог ћутања барем неко разјаснити шта се десило и да ли је наша шампионка могла бити спашена.

Извор 24седам.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.