субота, 12 октобра

Зашто је добро јести јабуке: Чува срце, смањује шећер

Јабука је од давнина најузгајанија и најраспрострањенија врста воћа, порекло води са Блиског истока. Јабука има великог значаја у библијској причи о Адаму и Еви, спомиње се у Снежани и седам патуљака, Златној јабуци и девет пауница, као и у још много прича и песама. Сви говоре да је конзумирати јабуке здраво, али да ли знате зашто је то тако?

FOTO: Shutterstock

Ево података за једну сирову, неогуљену, средње велику јабуку (100 грама):

Калорије: 52
Вода: 86%
Протеини: 0,3 грама
Угљени хидрати: 13,8 грама
Шећер: 10,4 грама
Влакна: 2,4 грама
Масти: 0,2 грама
Угљени хидрати у јабукама

Јабуке се углавном састоје од угљених хидрата и воде. Богате су једноставним шећерима, попут фруктозе и глукозе. Упркос високом садржају угљених хидрата и шећера, њихов гликемијски индекс (ГИ) је низак и креће се од 29-44. Због високог садржаја влакана и полифенола, воће често има низак ГИ.

Јабуке су богате влакнима. Садрже нерастворљива и растворљива влакна звана пектин. Растворљива влакна повезана су са бројним здравственим благодетима, делом зато што хране пријатељске бактерије у цревима. Влакна такође могу помоћи у побољшњу ситости и узроковати губитак телесне масе, истовремено снижавајући ниво шећера у крви и потпомажући функцију црева.

Витамини и минерали

Јабуке су добар извор витамина Ц. Овај витамин је чест антиоксиданс у воћу који има много функција у вашем телу. Калијум је главни минерал у јабукама, а он делује протективно на здравље срца, спречавајући настанак озбиљних аритмија – поремећаја срчаног ритма.

Остала једињења у јабукама

Кверцетин је хранљива материја која се такође јавља у многим биљним намирницима. Може имати антиинфламаторно, антивирусно, антиканцерогено и антидепресивно дејство. Катехин је природни антиоксиданс који је такође присутан у великим количинама у јабукама и у зеленом чају. Доказано побољшава функцију мишића и мозга. Хлорогена киселина је такође пронађена и у јабукама и у кафи. У неким студијама је снизила шећер у крви и узроковала губитак тјелесне масе.

Јабуке и губитак телесне масе

Двије особине јабука – висок садржај влакана и низак садржај калорија – чине их намирницама за мршављење. У једној 12-недељној студији, жене које су узимале око 300 г јабука дневно, изгубиле су 1,3 кг током студије. Из овог разлога ово воће може бити добар савезник у мршављењу, нарочито ако се једе између оброка или прије њега.

Ефекат јабука на здравље

Контрола шећера у крви и дијабетеса типа 2

Неки докази указују на то да конзумација јабука може смањити ниво шећера у крви и заштитити од дијабетеса. Неки антиоксиданси у јабукама такође могу успорити варење и апсорпцију шећера.

Холестерол и болести срца

Неколико студија је испитивало ефекте јабука на факторе ризика за срчане болести. Студија на пацовима је показала да јабуке могу смањити укупни ниво холестерола и довести до драстичног смањења накупљања плака у артеријама за 48%.

FOTO: Shutterstock

Карцином

Многа испитивања у лабораторијама и на животињама сугеришу да фитонутријенти из јабуке могу заштитити од карцинома плућа и дебелог црева. Потенцијални докази постоје и из студија на људима. Једно истраживање је показало да су они који су конзумирали 1 или више јабука дневно имали нижи ризик од рака, односно 18% нижи ризик од карцинома дебелог цријева и карцинома дојке.

Потенцијални недостаци

Јабуке се генерално добро подносе. Међутим, оне могу створити проблем људима са синдромом иритабилног црева (ИБС) јер садрже доста влакана која код неких људи узрокују пробавне симптоме, укључујући гасове и болове у трбуху. Садржај фруктозе у јабукама може бити проблематичан за људе са интолеранцијом на фруктозу.

 

 

 

Извор Директно.рс

 

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.