четвртак, 18 априла

ЗАБОРАВЉЕНА ЧУВЕНА ЛЕКОВИТА БАЊА Пола бивше Југославије овде је тражило спас за своје здравствене проблеме, обилује изворима минералне воде

Ово место нетакнуте природе данас је потпуно неискоришћено, посећују га они који су сигурни у његова лековита дејства.

ZABORAVLJENA ČUVENA LEKOVITA BANJA Pola bivše Jugoslavije ovde je tražilo spas za svoje zdravstvene probleme, obiluje izvorima mineralne vode

Слатинска бања се налази у подножју планине Јелице, на десној обали реке Западне Мораве. Од Чачка је удаљена 17 км. Бањом протиче бањска река – Даћинац на којој се налази термална зона, где су и термални извори лековите минералне воде. Надморска висина на којој се налази Слатинска бања износи 275 м.

Слатинска Бања има више водоник-сулфида него остале бање у Србији, детаљним анализама утврђена је њена лековитост. Воде Слатинске Бање спадају у ред хладних сумпорних вода, које имају карактер слабих алкално-солиничних вода. Чине је следећи елементи: калијум, литијум, рубидијум, стронцијум, цезијум, баријум и фосфор.

Некада је ово место врвило од гостију који су тражили а многи и пронашли решење за своје здравствене проблеме. Пола бивше Југославије лечило се у Слатинској Бањи.

Бројна домаћинства пре одређенеог времена издавали су смештај и бавили се бањским туризмом. Сада је ситуација потпуно другачија и овде су у већини случајева долази само код родбине.

Температура минералне воде Слатинске бање износи 16,8°Ц. Слатинска Бања се препоручује за лечење пре свега кожних обољења и реуматизма при чему је неопходно вршити догревање воде у купатилима.

У близини Слатинске Бање налази се непокретно културно добро Сеоски чардак, који је проглашен за споменик културе, заштићена стабла старог храста.

Извор лепотесрбије.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.