четвртак, 18 априла

Владари Србије – једанаест векова државотворства

 

Занимљива историја владара Србије, од Властимировића, преко Обреновића, до краља Петра ИИ Карађорђевића, кроз једанаест векова државотворства!

Текст из пера врсних познавалаца српске историје:

– Ђорђе Бубало – аутор поглавља о средњовековним владарима,
– Петар Крестић – аутор поглавља о Обреновићима и Карађорђевићима, личностима владара, њиховом јавном и приватном животу и заслугама за народ и државу.

60 ручно сликаних иницијала и вињета, инспирисаних ликом и делом сваког појединачног владара.

Поглавља о две владарске породице и 27 владарских личности – од првог помена једног српског кнеза у ИX веку, Вишеслава из династије Властимировића, до званично последњег краља Петра ИИ Карађорђевића и укидања монархије 1945. године.

Породична стабла и грбови владарских династија исцртани према историјским изворима.

Близу 280 фотографија у боји, портрети владара које су израдили водећи домаћи и страни уметници, лични предмети, печати, владарске инсигније, оружје, заставе, новац, архивска грађа – средњовековне повеље с потписима владара, писма, прогласи, устави, цртежи, историјске карте.

Запловите у мирне и немирне воде националне историје.

Пронађите мало познате чињенице о дворском животу и породичним приликама владара, о мирнодопским и ратним победама, дипломатским играма, унутрашњим превирањима и грађењу националног идентитета.

Откријте какви су били наши владари из епохе у епоху и како су својом личношћу и делима градили Србију.

Сазнајте чиме су се поносили, а чега стидели и какву су слику о свом народу и земљии слали у свет.

Погледајте како су се границе Србије померале са сменом на владарском трону.

За све оне који осећају величину и важност националног културног и историјског наслеђа и који желе део свог иметка да уложе у уметничка дела на свој понос и понос својих наследника

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.