субота, 20 јула

(ВИДЕО) Центар за дневни боравак деце, омладине и одраслих лица ометених у развоју МАРА

Центар за дневни боравак особа са сметњама у развоју „Мара“ постоји више од четврт века. Установа Мара пролазила је кроз разне фазе раста и развоја, било је и успона и падова, али увек у служби својих стићеника. Данас је Мара, једана од најмодернијих установа тог типа у Србији. Мара прати све светске трендове у овој области, примењује примере добре праксе и настоји да сваким даном буде све боља.

  • Мара је изузетно важна када је реч о особама са сметњама у развоју са и менталним заостатком. Она је једина установа овог типа у Нишавском округу. Наши корисници су на интелектуалном нивоу деце од седам година па наниже. Сама чињеница њиховог интелектуалног развоја говори о томе да је њима неопходна подршка и помоћ и да о њима неко мора да се стара. Истовремено њихови родитељи могу да обављају редовне активности док се они налазе код нас. Као и вртићи тако и ова установа има изузетно велики друштвени значај – каже за Нишки портал Милош Ранђеловић, директор установе Мара у Нишу.

Стићеници установе Мара су особе са менталном ретардацијом, било да је реч о деци, омладини или одраслим особама. У установи Мара те особе стичу основна знања, навике како би могли и да се укључе у ширу друштвену заједницу.

  • Најпре радимо на стицању основњих хигијенских навика, затим одлазимо корак даље и чинимо све да они једноставно могу да се снађу и изван овог или породичног окружења. – каже директор Ранђеловић.

Установа Мара радним даном отвара своја врата у пола седам ујутру и ради све до 17.00 паподне. Свако јутро наш лекар ради преглед и тријажу, обавезна је дезинфекција, увек, не само док траје епидемија цовида19. Наши корисници су подељени у пет група. Свако дочекује своју групу, облаче другу обућу, после поздрава и пребројавања, крећу редовне обравозовне активности. Најпре професор физичког васпитања са корисницима ради вежбе. После доручка крећу редовне активности за сваку групу предвиђене годишњим планом и програмом. После ужине иде колективно дружење или неки вид забаве, слободне активности. Ако је некоме рођендан они га прослављају. У припреми учествују сви, спрема се приредба, игра се и пева. Организују се журке и забаве и сви други значајнији датуми из верскоги и историјског каленадара се обележавају. У установи Мара се послужује и ручак, после ручка поподневни одмор и већ око пет поподне долазе родитељи или старатељи.

  • У овој установи је њихов свет. Они овде имају своје праве пријатеље. Они се овде осећају лепо, овде се развијају њихове позитивне емоције и наравно стичу навике како би сутрадан могли да се старају сами о себи. Имамо и случај када се штићеник бринуо о свом оцу – каже Милош Ранђеловић.

Посебно је важан и значајан пројекат „Предах од родитељства“, који ће почетити да се раелизује у установи Мара, одмах по окончању пандемије цовид19. Није мали број родитеља, који годинама нису користили годишњи одмор, годинама нису отишли код доктора да провере своје здравље, или не могу да раде реконструкцију куће и стана, и који једноставно немају времена за себе – каже Милош Ранђеловић.

МЕЂУ ЊИМА ИМА ВЕЛИКИХ ТАЛЕНАТА

Инклузија је доста учинила да та деца буду препознатљива и видљива, али и да та деца буду срећнија и задовољнија. Интересантно је да ова деца са здравственим проблемима имају неке посебне таленте. Једна од наших штићеница тако лепо пава да је учествовала у програмима Студентског културног центра. Имамо сјајне глумце, који су носиоци програма у глумачкој секцији. Очекује се да не само у школском програму, већ и у слободним активностима, инклузија буде заступљенија, како би се њихови таленти додатно развијали, сматра Ранђеловић.

Извор нишки портал.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.