петак, 19 априла

Ускоро! Конкурс за субвенције за постављање соларних панела

Градско веће у Нишу усвојило је Правилнике на које је Министарство енергетике дало своју сагласност а у вези са конкурсом за субвенције за енергетску ефикасност, где спада и постављање соларних панела за правна лица и домаћинства, потврдио је за Нишке Вести Енергетски менаџер Града Ниша, Бојан Гајић.

„Око 15. маја очекујемо расписивање конкурса за привредне субјекте. Овај конкурс трајао би три недеље и уговори би могли бити потписивани око 15. јуна. Након тог посла, кренуло би се у реализацију конкурса за домаћинства који би био расписан око 20. јуна и трајао месец дана. Након овог периода Комисија би кренула са обиласцима домаћинстава. Након доношења решења би се потписивали уговори“, појашњава Гајић.

У овом тренутку је ово можда и најоптимистичнија процена, посебно имајући у виду да се очекује да ће на њу утицати даља усаглашавања детаља са Министарством на првом месту, прецизира Гајић.

Грађанима Ниша ће на конкурсу бити на располагању 40 милиона динара, од чега 20 милиона из градског буџета, а учешће грађана ће бити минимално још 40 милиона динара. Конкурс ће бити намењен домаћинствима и стамбеним заједницама, завршава Гајић.

Програм субвенционисања енергетске ефикасности подразумева укупно десетак мера, главне су замена котлова, постављање спољне изолације, замена столарије као и уградња топлотних пумпи.

„Што се тиче солара, биће посебна мера за уградњу соларних панела за производњу топле воде, а посебна за фотонапонске, односно за производњу електричне енергије“, завршава Гајић.

Извор нишкевести.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.