петак, 19 априла

Ухапшени зеленаши који су присвојили пола милијарде динара

Због сумње да су неовлашћеним кредитирањем грађана противправно присвојили 500 милиона динара, припадници Управе криминалистичке полиције су у Београду, Новом Саду, Нишу и Краљеву ухапсили осам особа, саопштено је из Министарства унутрашњих послова.

У наставку акције „Гнев“, ухапшени су С. Н. (63), П. С. (75), К. В. (62), С. А. (62) и В. Д. (40), који се сумњиче да су починили кривично дело прање новца, М. Д. (67), осумњичен за прање новца у помагању, као и М. Ђ. (49) и Д. Б. (45), који се терете за кривична дела из члана 136. Закона о банкама – зеленаштво и прање новца.

У саопштењу се наводи да ће кривичном пријавом бити обухваћене још три особе, од којих се за две интензивно трага, док је трећа одраније у притвору.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин, по чијем наређењу је по први пут у Србији спроведена оваква свеобухватна акција усмерена на сузбијање зеленашења, истакао је да је полиција одлучна да се обрачуна са свима који уништавају животе наших грађана и да ће Србију очистити од зеленаша, преноси Тањуг.

„Зеленаши као и нарко-дилери уништавају породице, зато су они моја мета. У Србији неће бити места за оне који зарађују на туђој несрећи. Нико нема право да злоупотребљава нечије тешко стање, на туђој муци да профитира, насиљем уништава живот и будућност“, истакао је Вулин.

Додао је да Србија неће дозволити и допустити да њени грађани буду жртве зеленаша и да је полиција ту да заштити сваког свог суграђанина.

Вулин је нагласио да ће ова акција бити трајног карактера и поручио да ће се сви који се баве зеленашењем наћи на удару закона.

Навео је да су њихове жртве управо људи који новац позајмљују да би решили неки велики проблем који их тишти и мучи.

„Ти људи ће увек имати заштиту у својој држави“, поручио је министар Вулин.

Осумњичени се терете да су дуже време позајмљивали грађанима новац уз високу камату и обезбеђивали се уписом залога над непокретностима.

Они су потом, како се сумња, сачињавали уговоре о зајму, као и признанице које су оверавали код одабраних јавних бележника и адвоката, да би касније у случају невраћања зајмова, оверена документа употребљавали у различитим поступцима како би постали власници заложених непокретности.

Сумња се да су тако стекли велики број непокретности, а власници станова и кућа постали су и на основу лажних купопродајних уговора са оштећенима.

Осумњичени се терете да су новац стечен наплатом високих камата, као и располагањем преузетих непокретности, пласирали кроз нове зајмове, али и кроз различите видове инвестирања и стекли противправну имовинску корист од више од 500 милиона динара.

Претресом станова и других просторија које користе осумњичени привремено је одузета имовина вредна око 407.300 евра, око 4 килограма и 21 килограм сребрног накита, два ручна сата и седам уметничких слика.

Наредбама надлежних тужилаштава забрањено им је располагање новчаним средствима на девизним и динарским рачунима као и некретнинама а вредност привремено одузете имовине у претресима и имовине на коју је стављена забрана располагања износи око пет милиона евра.

 

 

Извор   Нишки Портал

 

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.