недеља, 14 априла

У рату санкцијама најгоре пролазе потрошачи – вртоглав раст цена основних животних намирница

 

Америка, Европска унија и њихови савезници све више пооштравају санкције према Русији. Истовремено, европске земље покушавају да пронађу решења којим би смањиле зависност од руских производа, пре свега нафте и гаса. У том вртлогу најгоре пролазе потрошачи. Поскупљују енергенти, а због њих и остали производи – основне животне намирнице.

Последње две недеље цене горива на европским пумпама бележе рекордне вредности. Литар бензина у Немачкој, Италији, Белгији, Грчкој кошта од 2,2 до 2,5 евра, чиме је пробијена психолошка граница од два евра.

На пумпама у Лондону цене горива су пале у последња 24 сата, пред пут премијера Бориса Џонсона у Саудијску Арабију. Бензин кошта од 1,45 до 1,63 фунте, па се тамо где је јефтиније стварају редови.

„Песимистични аналитичари очекују да цена расте до две и по фунте за бензин и чак три фунте за дизел. Инфлација износи 5,6 одсто и надмашује раст плата, а економисти предвиђају да ће инфлација до лета достићи седам одсто, а затим почети да пада. Произвођачи хране се не слажу са овом оценом“, каже Ивана Милорадовић, дописница РТС-а из Велике Британије.

Гирос чак четири евра

Грке талас поскупљења запљускује још од прошле године. Рачуни за струју су им већи чак пет пута, а последице сукоба у Украјини одразиле су се на цене основних животних намирница и традиционалних специјалитета. Гирос је у неким градовима поскупео за више од 40 одсто, па кошта чак четири евра.

„Према извештају организације за контролу тржишта при Министарству финансија куповна цена јагњетине на велико последњих дана порасла је за 30, а јунетине за 10 посто у поређењу са истим периодом прошле године, што само значи да ће се тренд повећања цена наставити“, наглашава Ивана Апостолу, дописница РТС-а из Грчке.

У Италији поскупели уље, брашно, али и струја 

Италијане је вест о сукобу у Украјини подсетила на почетак пандемије, па су многи у први мах куповали залихе. Поскупели су уље, брашно, хлеб.

„Хлеб у овом моменту има доста различиту цену. У неким градовима кошта чак и девет евра за килограм, у Напуљу је два. Ја сам приметила поскупљење свега, чак и онога о чему се не прича. Мени лично је прошлог месеца дошла струја 250 евра, то није рачун на који сам ја навикла, јер је до сада био око 90 евра“, каже Сања Лучић, дописница РТС-а из Италије.

У Немачкој очекују највеће поскупљење тестенине 

Празних рафова за сада нема у Немачкој, осим када је реч о сунцокретовом уљу.

„Сунцокретово уље кошта сада око 2,5 евра и то за флашу од 750 милилитара. Процене овдашњих аналитичара је да ће највише убудуће да поскупе тестенине, иначе, омиљене међу Немцима и да би њихова цена могла да се утростручи“, истиче Ненад Радичевић, дописник РТС-а из Немачке.

Кромпирићи у Белгији скупљи 30 до 50 одсто 

У Белгији су продавнице, за сада, уредно снабдевене, али се и ту ценовници чешће мењају.

„За Белгијанце је увек важно која је цена пакета кромпирића. То је порасло 30 до 50 посто и то је индикатор основних животних намирница. И оно о чему се говори је несташица сунцокретовог уља“, казао је Душан Гајић, дописник РТС-а из Белгије.

У Аустрији поскупљују хотелске услуге 

Високе цене енергената повећавају и трошкове у угоститељству. Тако из Аустрије стижу најаве поскупљења хотелских услуга за 10 до 15 одсто.

Да би ублажиле негативне последице по економију и стандард грађана, владе европских земаља предузимају различите мере. У Белгији је ПДВ на струју и гас смањен са 21 на шест посто, а обезбеђена је и једнократна помоћ за оне који се греју на мазут. Мере рационализације и помоћи привреди и домаћинствима у наредним данима најављују и у Грчкој и Италији.

 

Извор: РТС

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.