недеља, 14 априла

У прва три месеца Србија остала без града величине Лознице

У прва три месеца ове године у Србији је умрло чак 35.736 особа, а рођено свега 14.838 беба, говоре најновији подаци Републичког завода за статистику, који упозоравају да је у периоду од јануара до априла у матичне књиге умрлих уписана 2.201 особа више него у првом триместру прошле године. Бројке такође говоре да је само на основу негативног природног прираштаја, то јест разлике између броја рођених и броја умрлих, Србија остала без града од 20.898 становника, величине једне Лознице. Највећи пораст броја преминулих бележи се у Региону Јужне и Источне Србије, где је у периоду јануар–март умрло чак 17 одсто људи више него у истом интервалу прошле године, док се у регионима Војводине и Западне Србије бележи пораст броја умрлих од 8,6 процената. Само Београдски регион бележи пад броја умрлих од 4,2 одсто.

Подсећања ради, на сваку бебу која је током протекле године уписана у матичну књигу рођених, двоје људи уписано је у матичну књигу умрлих, а када се саберу сви које смо испратили на вечни починак, долази се до суморног закључка да је у том периоду умрло скоро 21.000 особа више него 2020. године. Ако имамо на уму чињеницу да је свакога дана око 200 људи више умирало него што се рађало и ако у ту статистику „убацимо” и спољне мигранте, долази се до закључка да смо током прошле године свакога дана остајали без 274 особе. Витална статистика је још поразнија када се упореди са 2019. годином, јер се долази до поражавајућег салда да је лане умрло чак 30.000 људи више него у години коју је обележио званични почетак пандемије вируса корона.

И док демографи упозоравају да је прошле године преминуло највише људи од Другог светског рата, да бисмо разумели све размере корона кризе, треба подсетити да је пре 2020. године годишње у просеку умирало између 100.000 и 106.000 људи, а рађало се између 70.000 и 75.000 беба. У Србији је током протекле године преминуло чак 135.901 људи, а рођено је свега 61.693 беба.

Иако је број умрлих од ковида дискретно почео да опада у последњој недељи фебруара и првој недељи марта, корона статистика сведочи да је у јануару умрло 915 особа, у фебруару је од последица ковида умрло чак 1.612, а у марту преминуло 558 особа. Блиска будућност ће показати да ли је „омикрон” пети чин корона драме или ће вирус корона и даље имати фатални утицај на виталну статистику.

Охрабрује, међутим, податак да су у прва три месеца ове године рођене 504 бебе више него у периоду од јануара до априла прошле године. Ако је судити по виталним подацима Републичког завода за статистику, роде су највише слетале у Регион Шумадије и Западне Србије где је рођено 288 беба више него лане, док је у Београду 206 беба више уписано у матичне књиге рођених него у прва три месеца прошле године. У Региону Источне и Јужне Србије бележи се само дискретан пораст броја новорођенчади од 1,5 одсто, док је у Војводини рођено мање беба него у истом периоду лане.

Извор политика.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.