петак, 19 априла

У лечењу меланома најважније је открити га на време

Лето је време када се грађани највише излажу сунцу и када се не води довољно рачуна о заштити од УВ зрачења. У ово време се, посебно малђе особе, у већој мери појављују и у соларијима несвеснипоследица које они могу да изазову, а најважнија је карцином коже. Меланом је, кажу лекари излечив ако се открије на време, а да би се то догодило неопходни су превентивни прегледи које је потребно, саветју лекари, обављати једном годишње.

Јин је месец борбе против мелинома коже, а тим поводом у 68 ординација у Србији укључујући и Универзитетски клинички центар у Нишу 140 дерматолога обавило је преко 1600 превентивних дермоскопских прегледа за рано откривање рака коже.

„Пацијенти се дерматологу јављају тек када примете неке промене на кожи, када примете промену у боји младежа, а потребно је, како би се на време реаговало, да пацијенти једном годишње долазе на превентивне прегледе, да разговарају са дерматологом током прегледа како би он на основу анемнезе, фото типа коже, оштећењу, претходном излагању сунцу , на основу броја младежа, сврстао сваког пацијента у одговарајућу групу фактора ризика“, каже професор др Даница Тиодоровић, дерматовенеролог.

Како број пацијената са меланомом коже расте, а све је већи број млађих пацијената, реаговоло је и Министарства здрављ и у срадањи са Удрузењем дерматовенеролога Србије опремило све терцијалне здравствене установе дигиталним, а све дерматолоске амбуланте ручним дермоскопима. Ове године је акција поновљена и нишки УКЦ је добио јос један дигитални и 4 ручна дермоскопа.

„Универзитетски клинички центар и Клиника за кожне и полне болести у претходних месец дана је већ добио из донације још један дигитални и један ручни дермоскоп.Сада на Клиници имамо два нова дигитална и пет ручна дермоскопа што нам пуно олакшава рану дијагностику како меланомскох тако и немаленомских карцинома коже“, истиче професор др Даница Тиодоровић.

Према речима др Данице Тиодоровић због доказане везе између соларијума и рака коже, Удружење дерматовенеролога Србије, затражиће њихову потпуну забрану. Иначе соларијуми су од 2019.године забрањени за особе млаже од 18 година.

Градскипортал018.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.