субота, 20 јула

Невреме у Србији направило велику штету – Куће поплављене, путеви и воће уништени: Климатолог открива да ли ће бити нових непогода

У последње време нема дана а да се временске непогоде праћене јаком кишом или градом не сруче на поједине делове Србије. Град је обрао воћњаке и повртњаке, оштећени су путеви, а стручњаци упозоравају да нас исти сценарио очекује и у наредним годинама.

Услед великих бујичних вода оштећени су мостови, поплављене куће, воћњаци, викендице, уништено је поврће, засади малина, купина, боровница, јагода, пшенице, кукуруза, и ту није крај дугом списку.

Климатолог проф. др Владимир Ђурђевић каже за Курир да ће овакви сценарији у наредном периоду бити још интензивнији.

„И ове године ће бити тропских таласа који ће бити нагло прекинути кратким временским непогодама уз обилне падавине, па и град. Такве прогнозе имамо сваке године, међутим, како је клима постала све екстремнија, интензитет падавина се појачао и тек ће из године у годину овакви прелази бити учесталији“, објашњава Ђурђевић и додаје:

„С обзиром на то да се клима мења, интензивније поплаве и временске непогоде можемо да очекујемо у наредних 20 година како на великим рекама, тако и на мањим бујичним токовима. Не може се тачно предвидети у ком делу земље и када ће тачно доћи до непогода, али чињеница је да их можемо очекивати знатно чешће. Ово су последице мењања климе и тек ћемо осетити њене негативне утицаје“, закључује проф. др Ђурђевић.

Извор курир.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.