субота, 20 јула

СТАТУС БОРЦА. КАКО ДОЋИ ДО СТАТУСА И ОСТВАРИТИ СВОЈА ПРАВА

У Закону о правима борца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и члановима њихових породица (Службени гласник РС број 18 од 03.03.2020. године) предвиђено је у члану 7 начин регулисања статуса бораца који се разврставају према времену и територији укупног ангажовања у следеће категорије:

  • Борац 1 категорије (борац са ангажовањем преко 200 дана, борац са ангажовањем од најмање 60 дана на територији КиМ-а од 24.03.1999.г. до 26.06.1999.г. и борац коме је призанто својство ратног војног инвалида без обзира на дужину његовог ангажовања)
  • Борац 2 категорије (борац са ангажовањем од 46 до 200 дана)
  • Борац 3 категорије (борац са ангажовањем до 45 дана).

Као време ангажовања сматра се и време које је борац провео на стационарном лечењу, као и време које је борац провео у заробљеништву.

 

Удружење грађана Бесмртни Гвоздени Пук Републике Србије је у току 2021. године преузело активности у виду обавештавања, позивања и давања савета како својим члановима тако и свим заинтересованим учесницима ратова како и на који начин да регулишу статус борца. И поред тога још увек има доста учесника ратова који нису остварили своје право. Проблеми који се јављају поред необавештености и поред неажурности учесника ратова, постоје и проблеми техничке природе како на нивоу локалне самоуправе тако и у Министарству одбране и Министарству за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту.

У изјави за интернет портал „Рамондапресс.рс“ председник Удружења грађана Бесмртни Гвоздени пук и председник Управног одбора Удружења Дејан Петровић, навео је да сви учесници ратова који нису регулисали статус борца, могу да се јаве у кацеларију Удружења која се налази у ТЦ Калча 2 спрат ламела А локал број 3, радно време од 07-15 часова, где ће добити потребан упитник и савет шта од документације треба да се преда ради регулисања статуса. Петровић је додао да се сва потребна документација предаје за учеснике ратова са пријављеним пребивалиштем на територији Града Ниша у ул. Пријездиној у згради ПИО фонда на трећем спрату у соби 62, а да учесници ратова који немају потпуну документацију предају захтев па се надлежне службе обраћају службеним путем око прибављања потребне документације. Учесници ратова који нису са територије Града Ниша своје захтеве предају по месту пребивалишта у канцеларијама локалне самоуправе. Пријава се врши по месту пребивалишта из разлога што решење о стицању статуса борца учесник ратова добија на кућу адресу.

Именовани је упутио овом приликом молбу да учесници ратова који до сада нису регулисали статус борца ураде то што хитније како би се дошло до коначне реализације свега што је Законом о правима бораца предвиђено. Такође је нагласио да он са својим сарадницима стоји на располагању сваком учеснику ратова око поступка да би се регулисао статус борца.

 

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.