четвртак, 18 априла

Шта ће радници Фијата блокирати данас у Крагујевцу

Због неиспуњених захтева око социјалног програма обећаног од Владе Србије и компаније Стелантис, радници крагујевачког Фијата данас ће блокирати магистралу Крагујевац-Краљево-Чачак, у приградском насељу Корићани, код ресторана „Дедиње“. Блокада ће трајати од 15 до 17 часова.

Наши захтеви су јасни. Тражимо да нам за њих дају и писане гаранције“, рекао је представник Самосталног синдиката фабрике браника Фијат пластик Зоран Миљковић.

Он је оценио да споразум који је јуче објављен као договор Владе и Стелантиса „није званичан“, већ да је то само саопштење без потписа и гаранција за раднике.

Радницима Фијата данас у 13 часова истиче рок за пријаву за одлазак на рад у Стелантисове фабрике у иностранству, у трајању од 18 до 24 месеца, уз отпремниму од 220 евра по години стажа, а представници радника траже да се овај износ промени у 1.000 евра.

Током преговора са Радном групом прошле недеље није било договора у вези са повећањем отпремнина, док су из Владе најавили да ће став о томе бити изнет по завршетку изјашњавања радника о одласку у иностранство.

Захтеви радника односе се и на краћи период за радно ангажовање у иностранству, као и прецизирање свих заштићених категорија радника које ће бити изузете из социјалног програма.

Подсећамо, радници Фијата месецима протестују, а недавно је уу Београду одржана и четврта рунда преговора, на којој је уместо планираног договора у вези са висинама отпремнине и заштићеним категоријама, радницима и синдикатима саопштено да се помера рок за изјашњавање са 15. на 20 јун. Управо тада су најавили да ће, уколико не добију одговоре од Владе, поново организовати блокаде.

Последњи протест у Крагујевцу одржан је 17. јуна.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.