четвртак, 18 априла

Детаљан водич: Цене станова за студенте у Нишу, Београду, Новом Саду

Један од највећих трошкова студирања је изнајмљивање станова. Цена рентирања је почела да дивља, па су поједини станови сада и дупло скупљи него пре само неколико месеци. Некретнине по Београду и читавој Србији масовно су, после почетка сукоба у Украјини, почели да изнајмљују руски држављани, што је утицало на поскупљење. Познаваоци ситуација у области некретнина кажу да се ситуација неће ускоро стабилизовати, па да не треба чекати јесен за изнајмљивање студентских станова. За вас смо направили преглед најатрактивнијих локација близу факултета у највећим универзитетским центрима од Београда, па до Ниша.

Београд

Станови у близини Вуковог споменика, око којег се налази велики број факултета, не могу се похвалити ценама повољним за већину студената. Тако је за гарсоњеру у овом делу града потребно издвојити од 300 до 350 евра, док се једнособни станови крећу од 300 до 500 евра месечно.

У близини Вуковог споменика налази се и Лион, још једна популарна локација за студенте, што због њеног положаја у односу на факултете, што због добре повезаности са центром града. Ни Лион није локација на којој је тако лако пронаћи повољан стан – огласи на интернету показују да је за мање станове, гарсоњере и једнособне, потребно издвојити минимум 350 евра.

Јасмина Гаврилов Дражић испред сајта 4зида.рс истиче да студенти бирају онај део града који је најближи њиховом факултету.

„У Београду, локације које студенти најчешће користе су релативно близу једна другој (факултет-центар града-аутобуска станица), па чак и ако студенти не живе у непосредној близини факултета, или нпр. центра града, брзо могу доћи до њега. Факултети се налазе на различитим местима (центар, Вождовац, аутокоманда, Нови Београд…) па студенти бирају онај део града који је најближи њиховом факултету, а затим и јер је Београд двомилионски град и у њему локације атрактивне за студенте нису близу једна другој“, истиче Гаврилов Дражић.

Нови Сад

У неким градовима, попут Новог Сада, готово сви факултети (осим Медицинског факултета и Академије) се налазе један близу другог у кампусу на Кеју, те је због тога овај део града међу најпопуларнијима за најам код студената.

„Овај део града обухвата насеља Лиман И-ИВ, Грбавицу, Спенс… Ипак, у готово свим универзитетским центрима, осим у Београду, локације које студенти најчешће користе су релативно близу једна другој (факултет-центар града-аутобуска станица), па чак и ако студенти не живе у непосредној близини факултета, или нпр. центра града, брзо могу доћи до њега“, наводи Гаврилов Дражић.

Према подацима 4зида.рс, просечна оглашавана цена најма гарсоњере у Новом Саду је 208 евра, а једнособног стана 225 евра.

Суботица, Ниш, Крагујевац

Живот у гарсоњери најмање плаћају студенти у Крагујевцу и то 136 евра, док за стан у зависности од величине издвајају од 140 до скоро 280 евра. У Суботици и Нишу је нешто скупље. Па тако гарсоњеру у Нишу можете наћи за 180 евра, док је цена у Суботици 143 евра.

Занимљиво је да за цену најма гарсоњере у Београду, можете изнајмити двособан стан у Нишу, а ако додате још шест евра онда можете изнајмити И трособан стан у Крагујевцу“.

Студенти хрле за становима крајем августа.

Гаврилов Дражић наводи да станови неће драстично поскупети у народном периоду.

Не очекује се да ће цене драстично поскупети за два месеца, али је најчешће понуда у јуну и јулу већа него пред крај августа или у септембру, када су многи станови већ изнајмљени. Из тог угла, корисно је већ сад гледати станове. Са друга стране, ако неко већ сад нађе стан за најам, он ће морати већ од сада да плаћа кирију. Из овог разлога се студенти најчешће одлучују да траже стан непосредно пред почетак нове академске године“, истиче она.

Извор данас.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.