субота, 20 јула

Скривени бисер Србије: Миливска клисура је прави рај на земљи

Иза села Милива, удаљено 5 километра од Деспотовца, налази се једно од најлепших излетишта у Србији – Миливска клисура.

Миливска клисура чува благо из 15. века и предивно излетиште ком се враћа свако ко га једном посети.

У клисури је извор реке Миливе која извире испод стене, протиче кроз клисуру, даље кроз село и улива се у реку Ресаву.

Излетиште је лепо уређено, изграђено је неколико мостића преко реке, постављене су дрвене клупе, изграђен је конак са великом покривеном терасом за оне прилике када је кишовито. Иза конака се налази пећина која је проходна неких десетак метара.

Између конака и пећине се налази извор реке Миливе; јасно се види како из земље избија вода и отиче даље низ корито реке. На брду изнад је саграђена црква поред које се налазе два гроба из средњег века. Локално становништво сматра да је овде био манастир Милива по ком је село добило име.

Поред цркве је мало фудбалско игралиште. У излетишту је пуно дрвећа тако да преко лета има пуно места са хладом. Овај амбијент мештани користе за одржавање локалних манифестација.

У промоцију свог завичаја и овог својеврсног раја на земљи укључио се и брачни пар Нешић. Љиљана и Милан, из Миливе код Деспотовца, своју девизну уштеђевину уложили су у реновирање куће Милановог оца Милоша како би могли да је користе за изнајмљивање туристима који желе да од ужурбане свакодневице побегну у богоугодни мир.

Кућица у шуми, у Миливској клисури обгрљена гранама дрвећа, окречена и реновирана спремно чека госте. Туристима је на располагању цела кућа од 55 квадрата, шеталиште поред реке Миливке од четрдесетак ари, шума, место за роштиљање, неколико места са столовима и столицама, као и клупицама. Ако им досади тишина, гости могу да обиђу Миливску клисуру, у којој су пећина, Црква Огњене Марије и извор реке Миливке, али и манастир Манасију, Ресавску пећину, излетиште Лисине и остале чари деспотовачког и ресавског краја.

Како до Миливске клисуре?

Када од центра Деспотовца кренете према Свилајнцу прво место на које наиђете је Милива, оно је спојено са Деспотовцем. Када наиђете на стовариште Брест промет скрећете десно поред стоваришта и идете право до центра села. У центру села се налази црква и одмах после цркве је улица десно где се скреће, а ту је и плави путоказ на ком пише КЛИСУРА. Возите тим путем право и на раскрсницама пратите плаве путоказе на којима пише КЛИСУРА. Пут је узан и кривудав па је опрез при вожњи обавезан. На крају села престаје асфалт и после пар стотина метара макадама стижете у излетиште Миливска клисура. На улазу вас дочекује дрвени знак ИЗЛЕТИШТЕ МИЛИВСКА КЛИСУРА.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.