четвртак, 18 априла

Шест разлога због којих не можемо добро да се наспавамо: Правимо их несвесно, а утичу на квалитет сна

Иако млечни производи не пријају свима, млеко је извор мелатонина и не би требало у потпуности да престанете да га конзумирате

Šest razloga zbog kojih ne možemo dobro da se naspavamo: Pravimo ih nesvesno, a utiču na kvalitet sna

Колико пута вам се догодило да се, током ноћи, окрећете по кревету и упорно покушавате да се успавате, али да сан једноставно неће на очи? Ово је прилично чест проблем, а утиче на целокупно здравље.

Сан је, пре свега, важан да бисмо могли да функционишемо током дана, међутим, такође је битан и за целокупно здравље. Иако је већина нас тога свесна, многи, осим што не могу брзо да заспу, такође никако не успевају ни да се наспавају.

Сигурно сте више пута чули за савете попут: Немојте пити касно увече кафу, или: Важно је да легнете пре 10 увече, а вероватно вам нису страни ни предлози за неке од успављујућих звукова.

Међутим, ништа од ових савета неће бити довољно, јер, како се испоставило, многе од навика које изгледају прилично небитно и крајње небитно, такође утичу на то да се добро наспавамо.

Тепих у спаваћој соби
Они можда лепо изгледају у нашој спаваћој соби, али су препуни прашине и могли би да буду изазивачи алергије која може да доведе до кашљања и отежаног дисања, а то може да поремети сан. Уколико не можете да замислите да се одрекнете тепиха, одаберите неки мањи, који не скупља толико прашине и који ћете лакше чистити и одржавати.

Викендом спавате
Уколико устајете рано ујутру због посла или неких обавеза, потпуно је логично да викендом желите дуже да останете у кревету. Међутим, уколико неколико пута недељно легнете касније, то прилично може да поремети ваш циркадијални ритам и да утиче на квалитет сна. Покушајте да и викендом легнете у исто време као и током недеље и за неколико недеља бисте могли да видите резултат.

Придржавате се дијете без млечних производа
Неким људима млечни производи сметају и за њих је корисно да га избаце, међутим, потпуно избацивање из исхране би могло да спречи квалитетан сан. Наиме, млеко је један од најбољих извора мелатонина, важног хормона спавања. Он заправо мозгу шаље сигнал да је време за спавање, а често се користи и за лечење несанице. Уколико не желите да узимате суплементе, покушајте са чашом топлог млека пре спавања.

Укључујете грејање
Прелазни периоди између два годишња доба умеју да буду незгодни и логично је да желите да се угрејете ако је напољу још увек хладно. Међутим, за сан је много боље да спавате у благо хладној спаваћој соби.

Истраживања показују да боље спавамо у хладнијим срединама, а температура у вашој спаваћој соби утиче на ваш сан чак и више од спољне буке.

Грицкалице
Када се на крају дана осећате исцрпљено, можда ћете бити у искушењу да поједете нешто слатко непосредно пре него што кренете на спавање. Међутим, једење прекасно увече може да утиче на ваш сан, а то значи да је у кревет најбоље лећи са осећајем глади. Најбоље би било да последњи оброк имате четири сата пре спавања.

Туширате се топлом водом непосредно пре спавања

Ништа не може да се пореди са опуштајућим осећајем топлог туша са паром, али одлазак под њега непосредно пре спавања би могло да вас спречи да се добро наспавате. Када ваше тело почне да се припрема за одмор, ваша основна температура опада, а туширање топлом водом касно у ноћ може да подигне вашу температуру и збуни ваше тело.

Извор 24седам.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.