недеља, 14 априла

Роман „Повратак из пакла“ добитник нишке књижевне награде

Жири за доделу градске књижевне награде Славиша Николин Живковић, у саставу проф. др Иван Цветановић, проф. др Велимир Илић и Горан Живковић, донео је једногласну одлуку да награди рукопис романа Повратак из пакла Вукосава Делибашића из Никшића.

Из неутралне перспективе трећег лица аутор награђеног рукописа приказује слику једне људске судбине у контексту послератног доба и голооточког страдања, сугестивним приповедањем о преживљеним траумама и суочавању са последицама при покушајима повратка у „ново боље друштво“.

„Усмеравајући пажњу на најинтимније породичне односе, „пречешљавањем огољене прошлости“ у форми дијалошког приповедања, које поприма исповедни карактер, најпре се приказује поновно успостављање супружничког поверења, не би ли се, посредством лајтмотива брачне оданости, части, савести и људског достојанства са једне, као и превртљивости и издаје са друге стране, расветлила и тема апсурдизма једног времена и идеологије са свим суровим механизмима промене мишљења и идеала, како у голооточком заточеништву, тако и у условима формалне слободе свакодневног живота, коју нарушавају непрестани притисци, уцене и остали облици психолошке тортуре“, објашњава жири.

О лауреату

Вукосав Делибашић рођен 1947. године у Трепчи у Црној Гори, школовао се у Никшићу и на Цетињу, радни век провео на пословима у никшићкој болници. До сада је објавио неколико стручних радова, књигу поезије и роман. Живи у Никшићу. Роман „Повратак из пакла“ је његова трећа књига.

Градску књижевну награду Славиша Николин Живковић додељују Град Ниш и Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша у сарадњи са Нишким културним центром. Награда се додељује за најбољи необјављени књижевни рукопис написан на српском језику, а састоји се од повеље и објављивања књиге лауреата.

 

 

Извор Нишке Вести

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.