петак, 19 априла

Рехабилитација после прележане короне у бањи- могућа и бесплатно

У Специјалној болници за неспецифичне плућне болести „Сокобања“ почела је са радом прва амбуланта у Србији за постковид стања, односно за постакутне последице инфекције САРС-ЦОВ-2, чије присуство се запажа како код пацијената који су имали теже облике оболевања, тако и код оних са врло благом сликом болести, па и код особа које уопште нису имале симптоме.

Ово је прва амбуланта на подручију Србије за пацијенте који су прележали вирус корона где могу добити комплетан преглед, дијагностику, али и бањски третман, односно постковид рехабилитацију од тима стручних лекара који су радили у црвеној зони за време док је ова здравствена установа била у ковид режиму.

Пацијенти са упутом уредно овереним од стране лекарске комисије преглед у постковид амбуланти и постковид рехабилитацију могу обавити бесплатно.

  • У постковид амбуланти се за кратко време путем дијагностичких претрага одређује степен оштећења плућне и срчане функције, те се пацијенту даје савет и прописује одговарајућа кућна терапија и хигијенско-дијететски режим. У склопу дијагностичких претрага, поред осталих функционалних тестова, ради се и испитивање дифузионог капацитета, које даје информацију о оштећености плућног ткива након прележане инфекције вирусом Цовид 19. Треба нагласити да се ова дијагностичка процедура иначе ради само још у клиничким центрима, каже директорка Специјалне болнице за неспецифичне плућне болести ,,Сокобања“ др Весна Милановић.

Она додаје да у постковид амбуланти раде лекари Специјалне болнице – специјалисти пнеумофтизиолози који су едуковани и спремни да пруже помоћ пацијентима у оквиру савремених знања и принципа лечења, као и на основу веома значајних искустава након вишекратног рада у ковид болницама.

  • На здравствени третман у постковид амбуланти пацијенти могу да дођу са упутом за специјалистички преглед, који обезбеђују код свог изабраног лекара и који треба бити оверен од надлежне лекарске комисије РФЗО, или без упута, односно о свом трошку, уз надокнаду по утврђеном ценовнику, прецизирала је директорка Специјалне болнице за неспецифичне плућне болести Сокобања др Весна Милановић.

Радно време постковид амбуланте у Специјалној болници за неспецифичне плућне болести ,,Сокобања“ је сваког радног дана од 09,00 до 14,00 часова, а телефони за заказивање посета су: 018 / 830-124, 830-164 и 830-914 – локал 1011.

Специјална болница за неспецифичне болести ‚‚Сокобања“ годишње збрине око 10.000 пацијената из Србије и иностранства.

Извор Нишкипортал.рс

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.